Kolleke Saison

Herkomst: Den Bosch, Nederland

Goudgele saison met een schuimkraag die snel verdwijnt na het inschenken. Een fris doordrinkbaar bier met lichtzoete tonen en tonen van mout. Een kruidige geur herken je in de neus. Kolleke Saison is afkomstig van brouwerij ’t Kolleke uit Den Bosch. De thuisstad van Hellobier.nl. Verschillende bieren van deze brouwerij zijn al voorbij gekomen in de bierpakketten van Hellobier. Anouk is ook een keer langs geweest bij Jan, de eigenaar van Stadsbrouwerij ’t Kolleke. Zij heeft hem toen geïnterviewd over de brouwerij. Veel bieren van ’t Kolleke hebben de naam Jan in de naam van het bier. 3,8%

Alcoholpercentage: 3,8%

Advies serveertemperatuur: 4 à 5 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Slim Slimmer

Herkomst: Harlingen, Nederland

Mat oranje blond bier met stevige schuimkraag. Fruitig tonen in de geur waarin je perzik en mango herkent. Licht zurig in de mond met bittere, toch frisse, afdronk. Door het hoge koolzuur gehalte bruist het bier in je mond en lijkt je tong te tintelen. Slim Slimmer is afkomstig van het Brouwdok uit Harlingen. Een brouwerij die een vast assortiment hanteert van drie verschillende speciaalbieren. Dit assortiment wordt aangevuld met diverse seizoensbieren. Slim Slimmer is één van de seizoensbieren. Bij het Brouwdok is het ook mogelijk om je eigen bier te (laten) brouwen.

Alcoholpercentage: 4,2%

Advies serveertemperatuur: 4 à 5 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Dublin Blonde

Herkomst: Dublin, Ierland

Helder blond bier met de kleur van pils. Licht zurig in de mond en bitter door de toevoeging van gember. Dublin bond heeft een stalgeur waarbij de geur van stro overheerst. Een bier afkomstig van Irish Town Brewing. Ontstaan vanuit een idee in de pub om een bier te brouwen dat toegankelijk is om meer dan één te kunnen drinken. Blijkbaar is dat in Dublin wat lastiger te vinden. Het resultaat is deze Dublin Blonde. Waar de eerste batch nog kleinschalig was daar brouwen ze nu op grotere schaal omdat het bier goed ontvangen werd.

Alcoholpercentage: 4,4%

Advies serveertemperatuur: 4 à 5 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Duivelseiland

Herkomst: Amsterdam, Nederland

Troebel Kiwi Gold speciaalbier met fijne schuimkraag. Milkshake karakter met smaak van abrikoos. Geur van banaan. Duivelseiland is afkomstig van Mokums Mout uit Amsterdam. Een brouwerij die in 2014 is opgericht en een assortiment heeft van vaste bieren en een aantal specials. Behalve bierbrouwen en verkopen verzorgen zij ook bierproeverijen op locatie en voorzien zij bedrijfsborrels van speciaalbier door met een tap naar locatie te komen.

Alcoholpercentage: 6,7%

Advies serveertemperatuur: 6 à 7 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

USA IPA

Herkomst: Oss, Nederland

Oranje koper-kleurige India Pale Ale. De sinaasappel is ook terug te vinden in de smaak in combinatie met de bitterheid die je van een IPA kunt verwachten. USA IPA is afkomstig van Muifel brouwerij uit Oss. Sinds dit jaar een eigen brouwerij met daarbij een proeflokaal. Het proeflokaal is nog niet op vaste tijden open maar je kunt altijd contact opnemen om te horen wanneer er een speciaalbiertje gedronken kan worden in het proeflokaal of wanneer je er een bierproeverij kunt volgen. Wil je meer weten over de bierstijl IPA? Waar IPA bijvoorbeeld vandaan komt? Of waar IPA voor staat? En wat de historie van IPA is? Dat lees je in onze blog. 

Alcoholpercentage: 7%

Advies serveertemperatuur: 6 tot 9 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Gods Genade

Herkomst: Gorinchem, Nederland

Eikenhout amber bier met de geur van aardbei. Het smakenpalet bestaat uit tonen van hout, rood fruit en hop. Gods genade is afkomstig van brouwerij de Kaper uit Gorinchem. Gerund door twee jongens, Daan en Guy, die elkaar kennen uit de muziekwereld. Begonnen als hobby brouwer en sinds 2017 een eigen microbrouwerij. Naast de Gods Genade hebben ze ook nog een IPA, Kaailoper. Zoals in de muziek hebben ze bij dit bier, Gods Genade, de smaken harmonieus samengebracht. Een heerlijk fris bier waar je er zo een aantal van wegdrinkt.

Alcoholpercentage: 5,8%

Advies serveertemperatuur: 5 tot 8 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Barbier Zilt

Herkomst: Biervliet, Nederland

Een bijzonder bier met verrassende kenmerken is de Barbier zilt. Kastanjekleurig speciaalbier met beige schuimkraag. Doordringende geur neigt naar benzine. Een uitgesproken smaak waarin je salmiak herkent. Maar ondanks deze uitgesproken kenmerken een aanrader om te proberen. Dit bier doet je meteen denken aan de provincie waar het vandaan komt, Zeeland. Barbier zilt is afkomstig van Barbier, bier met stijl. Opgericht door Luc, een man met een rijke historie aan bierbrouwen die hij in 2016 verwezenlijkt heeft tot een eigen bier. Vanuit hobbybrouwen en verzamelen van een collectie speciaalbieren gegroeid naar een biermerk met meerdere bieren en een shop waarin je verschillende bieraccesoires kunt kopen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de bieren van Barbier met stijl geïnspireerd op een bezoek aan de barbier. Hier krijg je altijd een biertje en lopen ze rond in stijl.

Alcoholpercentage: 8,5%

Advies serveertemperatuur: 4 à 5 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Lamme Jan

Herkomst: Barneveld, Nederland

Mistig okergeel tripel. Citrus herken je in de neus en smaak. Een tripel met body en gebalanceerde frisse smaak. Iedere slok wordt afgesloten met een lichtbittere afdronk. Lamme Jan is afkomstig van brouwerij het Platte Harnas uit Barneveld. De naam Platte Harnas verwijst naar een figuur uit het verleden in de omgeving van Barneveld, Jan Schaffelaar. Een ridder die na een weddenschap dronken van de kerktoren viel. Naast de tripel heeft brouwerij het Platte Harnas ook nog een blond bier en een dubbel.

Alcoholpercentage: 9%

Advies serveertemperatuur: 8 tot 11 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Witje

Herkomst: Almere, Nederland

Mistig goudgeel witbier met witte schuimkraag. Fris van smaak waarin je tonen van citrus en banaan herkend. Een filmend effect wat je mond wat plakkerig maakt. Witje is afkomstig van brouwerij bluswater. Witje verwijst niet alleen naar de bierstijl maar ook naar de poes op het etiket. Dat dit bier door brandweermannen wordt gebrouwen zie je terug in details zoals de branderige rand van het etiket. Een heerlijke dorstlesser om warme dagen mee door te komen.

Alcoholpercentage: 5%

Advies serveertemperatuur: 4 à 5 graden.

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Sonic Boom

Herkomst: Fraserburgh, Schotland

Heldere india pale ale (IPA) met neerslaande schuimkraag. Na het inschenken van de Sonic Boom blijft er alleen een ring over aan de rand van het glas. Hoppige india pale ale zoals je van een IPA kunt verwachten. Dat dit bier in blik zit is niet heel gek. Men verwacht in de toekomst alleen maar meer bieren in blik te doen. Blik heeft namelijk als voordeel dat het luchtdicht is, geen licht doorlaat en wat betreft transport ook vele voordelen biedt. Brewdog is een bijzondere brouwerij met in het verleden hele bijzondere acties met betrekking tot brouwen. Tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot een grote brouwerij met bars over de hele wereld, meerdere brouwerijen, een hotel en zelfs een airline. Wil je meer weten over de de brouwstijl IPA. Dat lees je in onze blog.

Alcoholpercentage: 6,5%

Advies serveertemperatuur: 6 à 7 graden

Welk glas?

Inchecken op Untappd

Kip op blik

Ingrediënten

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ¼ theelepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • 1 hele kip, ± 1½ kg
  • 1 blik bier (33cl)

Bereiding

  1. Bereid de barbecue voor en maak een ruimte in het midden waar geen kolen zijn of geen direct vuur als je een gasbarbecue gebruikt. Zet op deze plek een aluminium lekbakje. Zorg voor een keteltemperatuur van ergens tussen de 120 en 150ºC.
  2. Mix de knoflookpoeder, paprikapoeder, zwarte peper, tijm en de olie door elkaar.
  3. Smeer de kip er mee in, binnen- en buitenkant. Laat dit minimaal een half uurtje intrekken.
  4. Open het blikje bier, drink de helft op. Of drink hem helemaal op en probeer opnieuw.
  5. Zet het blikje bier op de gril en laat de kip over het blikje zakken.
  6. Gril de kip voor ongeveer 60-80 minuten met het deksel dicht tot een kerntemperatuur van 70ºC in de borst en 85ºC in de dij. Meet dit in het dikste gedeelte van de borst en dij. Kijk tussendoor zo min mogelijk en anders heel stiekem
  7. Wordt de kip te bruin voordat de gewenste kerntemperatuur bereikt is, zet dan de gasbarbecue wat zachter of bedek de kip met wat aluminium folie.
  8. Haal het blikje bier uit de kip en laat de kip in aluminiumfolie 15 minuten rusten.