Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
Filters

Wat mag het kosten?

Tot

Brouwerijen

  • Toon meer
  • Toon minder

Land

  • Toon meer
  • Toon minder

Alcoholpercentage

Stout & Porter

Bieren met gebrande tonen. Een klassie porter of stout, Pastry Porter of een Imperial Stout? De beste porters en stouts op een rijtje. Hellobier verzendt de mooiste Porters en Stouts naar jou.

De bierstijlen Stout & Porter

Zwarte bieren met beige schuimkraag en gebrande tonen. Stouts en porters zijn er in verschillende varianten en behoort wel tot een uitdagende bierstijl. Hellobier heeft een rijk assortiment aan stout en porters.

Waar komt Porter vandaan?

Porter is ontstaan in Engeland tijdens de start van de Industriële Revolutie. De Engelsen waren op zoek naar een voedzaam bier voor de Engelse havenarbeiders die de hele dag schepen moesten in- en uitladen. Dat voedzaam bier werd een zeer donker bier met geroosterde en gebrande smaaktonen.

Waar komt Stout vandaan?

Stout is vooral bekend als een Ierse bierstijl. Echter is het ook afkomstig uit Londen maar werd het vooral commercieel neergezet in Ierland. Meest bekende merk is toch wel Guinness. Stout is een doorontwikkeling op Porter.

Verwijzing van de naam Porter?

De naam Porter verwijst naar de Engelse havenarbeiders die het bier graag dronken. Zij werden “Porters” genoemd.

Verwijzing van de naam Stout?

Het donkere bier heette eerst Stout Porter. Stout betekend vrij vertaald vanuit het Engels sterk of krachtig. Dit werd later verkort tot alleen stout.

Kenmerken van de Porter

Alcoholpercentage: 4,5% tot 6,5%
EBC: 60 tot 90
IBU: 20 tot 35

Kenmerken van de Stout

Alcoholpercentage: 4 % tot 5%
EBC: 117 tot 124
IBU: 33 tot 48

Verschillen tussen Porter en Stout

  • Porter smaakt minder metaalachtig dan een stout en ook het geroostere karakter van een porter is minder dan van een stout. Stout heeft deze smaken door geroosterde gerst, weinig restsuikers en veel hop.
  • Stout heeft minder body dan een porter
  • Stout is wat lager in zijn alcohol

Varianten op Porter en Stout

Irish Dry Stout

Een stout die niet te hoog in alcohol is en eigenlijk de doorontwikkeling op de Porter is

Export Stout

Export Stout een zwaardere variant van de Dry Stout. Speciaal gebrouwen voor de export waarbij de houdbaarheid is verlengd door gebruik van extra hop en het creëren van een hoger alcoholpercentage.

Pastry Stout of Porter

Bij een Pastry Stout of een Pastry Porter is er lactose toegevoegd aan het bier wat het bier een romige smaak geeft.

Imperial Porter of Imperial Stout

Imperial Porter of Imperial Stout geeft aan dat het bier een hoger alcoholpercentage heeft dan verwacht

Baltic Porter

Een ondergistende Porter. In de Baltische Staten waren ze gek op de Porter uit Engeland. Toen zij zelf gingen brouwen moest het door hun koude klimaat wel een ondergistende porter worden. Strakker van smaak, minder bijsmaken van de gist en minder dik mondgevoel.

Foodpairing Stout en Proter bier

Stout en porter zijn twee donkere bieren met een rijk aroma en een geroosterde smaak. Bij het kiezen van foodpairings met stout en porter moet je rekening houden met hun robuuste smaak en textuur.

Hier zijn een paar suggesties voor foodpairings met stout en porter:

  1. Gegrild vlees met groenten: Gegrild vlees past goed bij de rokerige en geroosterde smaken van stout en porter. Combineer het met geroosterde groenten zoals aubergine, courgette, paprika en champignons voor een heerlijke smaakcombinatie.

  2. Chocoladedesserts: De rijke, chocoladeachtige smaak van stout en porter past perfect bij chocoladedesserts. Probeer een chocoladetaart, chocolademousse of chocoladebrownies te serveren om het beste uit deze combinatie te halen.

  3. Kaasplateau: Stout en porter passen goed bij sterke kazen zoals cheddar, blauwe kaas en geitenkaas. Serveer het met crackers, druiven en noten om het een volledige smaakervaring te maken.

  4. Oesters: De ziltige, zee-achtige smaak van oesters gaat goed samen met de geroosterde smaak van stout en porter. Serveer met een scheutje citroen om de smaken te accentueren.

  5. Pindakaas en jelly sandwich: Dit klinkt misschien als een ongewone combinatie, maar het zoute en zoete van een pindakaas en jelly sandwich past goed bij de rijke, rokerige smaak van stout en porter. Probeer het uit voor een heerlijke smaakervaring.

Is het een Stout of een Porter?

In 1677 werd de term stout voor het eerst gebruikt voor bier. Echter was dit wel in combinatie met een andere bierstijl, namelijk porter. Vroeger werd er gesproken over stout porters, dit omdat stout en porter ontzettend veel op elkaar lijken. Stout heeft in mindere mate dezelfde kenmerken als porter. Stout heeft net als porter zijn oorsprong in London, Engeland. En net als porter is stout een donker bier. In de loop van de tijd zijn stout porters zich gaan ontwikkelen en na een tijdje heeft men het woord ‘porter’ weggelaten, en toen was stout geboren. De stout van tegenwoordig lijkt nog steeds heel erg op porter, toch is er een verschilletje waardoor ze uit elkaar te halen zijn. Stout is namelijk een sterkere variant van porter, met een hoger alcoholpercentage. Al houdt men tegenwoordig niet meer zo vast aan bepaalde percentages, er zijn namelijk ook porters die sterker zijn dan stout en andersom. Dit is ook hoe stout aan zijn leuke naam komt, stout is namelijk een Engels woord voor krachtig of sterk. Het heeft dus niks te maken met de Nederlandse vertaling van stout.

Een bier met vele kanten

Een kenmerk van stout is de donkerbruine tot zwarte kleur met een dikke romige schuimkraag. Het alcoholpercentage van stout loopt van 3 tot en met 13 procent, dit verschil is zo groot omdat er zo ontzettend veel soorten stout zijn. Stout heeft zoal hoog als laag gegiste varianten. Een aantal voorbeelden van stout zijn: (Russian) imperial stout, een zeer rijke en complexe smaak en zwart in kleur. Ook is er de American stout, dit is een bier met veel invloeden van koffie en chocolade. Hopsmaken en hoparoma’s zijn ook geregeld aanwezig bij deze versie van stout. English style sweet stout heeft dan weer een compleet andere smaak, zoals de naam al zegt is dit een zoet biertje. Een andere benaming voor deze stout versie is cream stout, het heeft zijn smaak te danken aan de mout, chocolade en karamel tonen. Zoals je leest zijn er veel soorten stout, en dit is nog maar een greep uit de vele soorten. Daarom is dit een bier met verschillende kanten. Ieder met zijn eigen smaak, geur en kenmerken.

Stout bij Hellobier

Bij Hellobier hebben we verschillende versies van stout in het assortiment, van imperial stout tot de ‘gewone’ stout. Genoeg keuze dus! Een voorbeeld van een stout die wij hebben is de Struise Black Albert Vintage 2022. Een heerlijke combinatie van koffie en stout. Deze en nog veel meer andere vind je bij Hellobier. Neem snel een kijkje en laat je verrassen.

De bijzondere smaak van Russian Imperial Stout

Er zijn heel wat bijzondere bieren op de wereld. En Russian Imperial Stout is er daar zeker een van. Je zou misschien denken dat dit type bier in Rusland ontstaan is. Maar dat is niet het geval. Het is een bier dat in Engeland is gebrouwen, speciaal voor de Russische markt. Tsaar Peter was erg verzot op de cultuur in het westen van Europa. Hij bracht dus ook vele bezoeken aan de hoofdsteden van de landen aan die kant van het continent. In Londen kwam hij in aanraking met het stout bier. Hij was er zo van onder de indruk dat hij graag wilde dat dit bier naar Rusland geëxporteerd werd. Daar begonnen de Engelsen enthousiast aan. De hoge alcoholtolerantie van de Russen leidde er echter toe dat ze meer alcohol in het bier wilden zien. Hierdoor werd er een speciale versie van het Engelse Stout gebrouwen. Die werd door de Engelse brouwers Russian Imperial Stout genoemd. Waar het woord Imperial waarschijnlijk terugslaat op de invloed van Tsaar Peter op de export van het bier.

Een bitter en donker biertje

Russian Imperial Stout heeft een alcoholpercentage tussen de 7 en 12 %. Dat is dus behoorlijk fors. Ook heeft het bier een sterke en bittere smaak, met een IBU van 50 tot 90. Zoals elke stout is het bier erg donker. Door sommige bierdrinkers wordt dan ook beweerd dat het vooral geschikt is om tijdens de winter te drinken.

Russian Imperial Stouts worden over de hele wereld gebrouwen

Tegenwoordig worden er overal op de wereld Russian Imperial Stouts gebrouwen. De eerste Russische varianten vielen erg tegen, waardoor de productie lange tijd met name in Engeland plaatsvond. In België en Nederland zijn ook een aantal ambachtelijke brouwers die Russian Imperial Stouts maken.

Een stukje geschiedenis van de porter

Porter bier bestaat al een behoorlijke tijd. In de 18e eeuw werd het al gedronken, en misschien wel al eerder. Porter is een echt Londons bier en werd dus voornamelijk gebrouwen in London. Het bier heeft zijn naam te danken aan de zo gehete porters. Dit waren mannen die in de havens de goederen aan boord of aan wal sjouwden. Na het werken dronken ze vaak een biertje om zichzelf te belonen voor het harde werk. Dit was dus altijd een porterbier. Vroeger was men nog niet zo ver met het brouwen van bier als nu, dit betekende ook dat bier vaak nog moest rijpen in de winkels of bij degene die het bier had gekocht. Porter was de eerste biersoort die bij de brouwerij zelf rijpte en dus direct verkocht en gedronken kon worden. Hierdoor was het ook de eerste biersoort die op grote schaal geproduceerd.

Een donker bier voor de donkere dagen

Een porter heeft een licht tot donkerbruine kleur met soms een robijnrode gloed erover. Porter wordt gemaakt met bruine geroosterde mout en veel hop. Het is een bovengistend bier met een wat geroosterd smaakje, die ontstaat doordat er aroma’s van chocola, koffie en  drop vrijkomen bij het droogproces van de mout. Veel mensen  halen porterbier en stoutbier door elkaar, toch zit er verschil in.  Een van de verschillen is dat porter over het algemeen een net wat lager alchoholpercentage bevat. Dit kan variëren van 4% tot 10% en dit alles maakt dat porter een bier is dat rijk van smaak is. Een heerlijk bier wat je tijdens de donkere winterdagen voor een vuurtje, of lekker bij de televisie kunt drinken.

Porter bier bij Hellobier

Zoals je ziet hebben wij bij Hellobier verschillende porters en andere donkere bieren. Een voorbeeld van één van onze porters is de Pohjala Baltic Porter Day Barrel Aged, een Baltic Porter van 2022 maar dan gerijpt op Marsala- en Liquier d'expedition vaten. Die is gebrouwen door een ambachtelijke brouwer uit Letland. Een heerlijk bier om lekker van te genieten. Maar neem gerust ook een kijkje bij onze andere porters. Wij zullen in ieder geval je bestelling met alle zorgvuldigheid klaarmaken en versturen.

Filter
144 producten
Nerdbrewing Hotpath Imperial Chili Stout 004 Ancho 33cl
NerdbrewingHotpath Imperial Chili Stout 004 Ancho 33cl

gerijpt op ancho chili, resulterend in een romige textuur en een diepgaande koffie-aroma. De smaakcombinatie is uniek, m...

gerijpt op ancho chili, r...

Niet op voorraad
€8,75 Incl. btw
Nerdbrewing Maple Syrup & Cinnamon 33CL
NerdbrewingMaple Syrup & Cinnamon 33CL

een aromatische verwennerij met rijke smaken. De harmonie van ahornsiroop en kaneel betovert je smaakpapillen in elke sl...

een aromatische verwenner...

Niet op voorraad
€8,60 Incl. btw
Emperor's 421 Imperial Stout - Cherry & Chocolate 25cl
Emperor's421 Imperial Stout - Cherry & Chocolate 25cl

421 Imperial Stout - Cherry & Chocolate" combineert diepe chocoladesmaken met sappige kersen, resulterend in een weelder...

421 Imperial Stout - Cher...

Niet op voorraad
€5,30 Incl. btw
Popihn Brasserie Popihn Ris Vanille 33cl
PopihnBrasserie Popihn Ris Vanille 33cl

Brasserie Popihn's Ris Vanille: Een 33cl bier met diepe amberkleur en romige schuimkraag. Uniek door de gebalanceerde va...

Brasserie Popihn's Ris Va...

Niet op voorraad
€5,85 Incl. btw
Brouwerij Martinus Smoked Porter 33cl
Brouwerij MartinusSmoked Porter 33cl

Gitzwarte Imperial Porter met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 9%. In de smaak tonen van koffie, drop en l...

Gitzwarte Imperial Porter...

Op voorraad
€3,85 Incl. btw
      Great Notion Peanut Brother 47,3cl
      Great NotionPeanut Brother 47,3cl

      Een Imperial Milk Stout met een flink alcoholpercentage van 9,1% wat je niet vaak ziet bij deze biersoort. Gebrouwen met...

      Een Imperial Milk Stout m...

      Niet op voorraad
      €12,55 Incl. btw
      • Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
      • Gratis verzending vanaf €75
      • 1500+ bieren
      Dark Horse Plead The 5th 35cl
      Dark HorsePlead The 5th 35cl

      Dit is hoe een stout hoort te zijn. Geen gekke toevoegingen maar gewoon een dikke Imperial Stout van 11%. Een volle body...

      Dit is hoe een stout hoor...

      Op voorraad
      €7,90 Incl. btw
          Lineman Killing Time 44cl
          LinemanKilling Time 44cl

          Een Imperial Stout van 10,8%. Dit is een krachtig brouwsel met tonen van koffie en chocolade. Zijn diepe, robuuste smaak...

          Een Imperial Stout van 10...

          Niet op voorraad
          €6,80 Incl. btw
          Yankee & Kraut First Series Imperial Stout 44cl
          Yankee & KrautFirst Series Imperial Stout 44cl

          Een zijdezachte Imperial Stout van 9,4%. Het bier is onderdeel van de First Series van Yankee & Kraut en wordt gebrouwen...

          Een zijdezachte Imperial ...

          Niet op voorraad
          €5,90 Incl. btw
          To Ol Funky Maelk 37,5cl
          To OlFunky Maelk 37,5cl

          Een Imperial Milk Stout van 10% die net wat anders is dan je normale Milk Stout. Deze Milk Stout is namelijk gebrouwd me...

          Een Imperial Milk Stout v...

          Niet op voorraad
          €8,95 Incl. btw
          To Ol Yule Malt 2022 37,5cl
          To OlYule Malt 2022 37,5cl

          Een blubberdikke Milk Stout van maar liefst 12,5%. Het bier heeft 11 maanden gerijpt op Bourbon en Panama Rum vaten. Hie...

          Een blubberdikke Milk Sto...

          Niet op voorraad
          €13,80 Incl. btw
          KYKAO Impirial espresso stout 33cl
          KYKAOImpirial espresso stout 33cl

          Kykao Imperial Espresso Stout is afkomstig uit Griekenland. Een Russian Imperial Stout met tonen van chocolade en koffie...

          Kykao Imperial Espresso S...

          Niet op voorraad
          €18,20 Incl. btw
          Pohjala Pime Oo 33cl
          PohjalaPime Oo 33cl

          Pime Oo is een Imperial Stout met een alcoholpercentage van 13,6%. Smaak van zwarte bes, laurier en drop. Gebrouwen voor...

          Pime Oo is een Imperial S...

          Op voorraad
          €5,35 Incl. btw
              Lindeboom Stout Op Hout 33cl
              LindeboomStout Op Hout 33cl

              Een van de paradepaardjes van de Lindeboom Bierbrouwerij. Deze volmondige stout heeft subtiele houttonen dankzij het rij...

              Een van de paradepaardjes...

              Op voorraad
              €2,95 Incl. btw
                  Kees Caramel Fudge Stout 33cl
                  KeesCaramel Fudge Stout 33cl

                  Donkerbruine stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 11,5%. Zacht en romig met chocoladetoetsen en tone...

                  Donkerbruine stout met be...

                  Niet op voorraad
                  €4,35 Incl. btw
                  Musketeers Troubadour Imperial Stout 33cl
                  MusketeersTroubadour Imperial Stout 33cl

                  Gitzwarte Imperial Stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 9%. Droge smaak met geroosterde tonen en ton...

                  Gitzwarte Imperial Stout ...

                  Op voorraad
                  €2,80 Incl. btw
                      Van Steenberge Gulden Draak Imperial Stout 33Cl
                      Van SteenbergeGulden Draak Imperial Stout 33Cl

                      Koffiezwarte Stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 12%. Gebrande tonen in combinatie met tonen van ka...

                      Koffiezwarte Stout met be...

                      Op voorraad
                      €3,20 Incl. btw
                          Baxbier Koud Vuur 33 cl
                          BaxbierKoud Vuur 33 cl

                          Koffiezwarte porter met een alcoholpercentage van 6,5%. Rokerig bier door gebruik van gerookte mout. Koffie, drop en lau...

                          Koffiezwarte porter met e...

                          Niet op voorraad
                          €3,30 Incl. btw
                          Bliksem Bliksem Grom 33Cl
                          BliksemBliksem Grom 33Cl

                          Koffiezwarte Russian Imperial Stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 12,5%. Gebrande tonen door de mou...

                          Koffiezwarte Russian Impe...

                          Niet op voorraad
                          €4,00 Incl. btw
                          De Bie Stoute Bie 33cl
                          De BieStoute Bie 33cl

                          Koffiezwarte Stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 5,5%. Branderige tonen in geur en smaak waarbij de...

                          Koffiezwarte Stout met be...

                          Niet op voorraad
                          €2,80 Incl. btw
                          Dochter van de Korenaar Sans Pardon 33cl
                          Dochter van de KorenaarSans Pardon 33cl

                          Koffiezwarte Imperial Stout met een beige schuimkraag en een alcoholperecentage van 11%. Volmondig van smaak met tonen v...

                          Koffiezwarte Imperial Sto...

                          Niet op voorraad
                          €4,15 Incl. btw
                          Naastbos Dark Chocolate 33cl
                          NaastbosDark Chocolate 33cl

                          Koffiezwarte stout met een beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 6,66%. Chocolade voert de boventoon in zowel d...

                          Koffiezwarte stout met ee...

                          Niet op voorraad
                          €3,75 Incl. btw
                          Naastbos Naastbos White Chocolate Stout 33Cl
                          NaastbosNaastbos White Chocolate Stout 33Cl

                          Koffiezwarte stout met beige schuimkraag en een alcoholpercentage van 6,66%. Tonen van witte chocolade mogen niet ontbre...

                          Koffiezwarte stout met be...

                          Niet op voorraad
                          €3,75 Incl. btw
                          Viven Smoked porter 33cl
                          VivenSmoked porter 33cl

                          Donker als de nacht, gerookt als een bruine kroeg en smeltend op de tong als chocolade. Gerookte noten en lichte likeura...

                          Donker als de nacht, gero...

                          Niet op voorraad
                          €2,75 Incl. btw

                          Overige categorieën in Bieren

                          Stout & Porter

                          De bierstijlen Stout & Porter

                          Zwarte bieren met beige schuimkraag en gebrande tonen. Stouts en porters zijn er in verschillende varianten en behoort wel tot een uitdagende bierstijl. Hellobier heeft een rijk assortiment aan stout en porters.

                          Waar komt Porter vandaan?

                          Porter is ontstaan in Engeland tijdens de start van de Industriële Revolutie. De Engelsen waren op zoek naar een voedzaam bier voor de Engelse havenarbeiders die de hele dag schepen moesten in- en uitladen. Dat voedzaam bier werd een zeer donker bier met geroosterde en gebrande smaaktonen.

                          Waar komt Stout vandaan?

                          Stout is vooral bekend als een Ierse bierstijl. Echter is het ook afkomstig uit Londen maar werd het vooral commercieel neergezet in Ierland. Meest bekende merk is toch wel Guinness. Stout is een doorontwikkeling op Porter.

                          Verwijzing van de naam Porter?

                          De naam Porter verwijst naar de Engelse havenarbeiders die het bier graag dronken. Zij werden “Porters” genoemd.

                          Verwijzing van de naam Stout?

                          Het donkere bier heette eerst Stout Porter. Stout betekend vrij vertaald vanuit het Engels sterk of krachtig. Dit werd later verkort tot alleen stout.

                          Kenmerken van de Porter

                          Alcoholpercentage: 4,5% tot 6,5%
                          EBC: 60 tot 90
                          IBU: 20 tot 35

                          Kenmerken van de Stout

                          Alcoholpercentage: 4 % tot 5%
                          EBC: 117 tot 124
                          IBU: 33 tot 48

                          Verschillen tussen Porter en Stout

                          • Porter smaakt minder metaalachtig dan een stout en ook het geroostere karakter van een porter is minder dan van een stout. Stout heeft deze smaken door geroosterde gerst, weinig restsuikers en veel hop.
                          • Stout heeft minder body dan een porter
                          • Stout is wat lager in zijn alcohol

                          Varianten op Porter en Stout

                          Irish Dry Stout

                          Een stout die niet te hoog in alcohol is en eigenlijk de doorontwikkeling op de Porter is

                          Export Stout

                          Export Stout een zwaardere variant van de Dry Stout. Speciaal gebrouwen voor de export waarbij de houdbaarheid is verlengd door gebruik van extra hop en het creëren van een hoger alcoholpercentage.

                          Pastry Stout of Porter

                          Bij een Pastry Stout of een Pastry Porter is er lactose toegevoegd aan het bier wat het bier een romige smaak geeft.

                          Imperial Porter of Imperial Stout

                          Imperial Porter of Imperial Stout geeft aan dat het bier een hoger alcoholpercentage heeft dan verwacht

                          Baltic Porter

                          Een ondergistende Porter. In de Baltische Staten waren ze gek op de Porter uit Engeland. Toen zij zelf gingen brouwen moest het door hun koude klimaat wel een ondergistende porter worden. Strakker van smaak, minder bijsmaken van de gist en minder dik mondgevoel.

                          Foodpairing Stout en Proter bier

                          Stout en porter zijn twee donkere bieren met een rijk aroma en een geroosterde smaak. Bij het kiezen van foodpairings met stout en porter moet je rekening houden met hun robuuste smaak en textuur.

                          Hier zijn een paar suggesties voor foodpairings met stout en porter:

                          1. Gegrild vlees met groenten: Gegrild vlees past goed bij de rokerige en geroosterde smaken van stout en porter. Combineer het met geroosterde groenten zoals aubergine, courgette, paprika en champignons voor een heerlijke smaakcombinatie.

                          2. Chocoladedesserts: De rijke, chocoladeachtige smaak van stout en porter past perfect bij chocoladedesserts. Probeer een chocoladetaart, chocolademousse of chocoladebrownies te serveren om het beste uit deze combinatie te halen.

                          3. Kaasplateau: Stout en porter passen goed bij sterke kazen zoals cheddar, blauwe kaas en geitenkaas. Serveer het met crackers, druiven en noten om het een volledige smaakervaring te maken.

                          4. Oesters: De ziltige, zee-achtige smaak van oesters gaat goed samen met de geroosterde smaak van stout en porter. Serveer met een scheutje citroen om de smaken te accentueren.

                          5. Pindakaas en jelly sandwich: Dit klinkt misschien als een ongewone combinatie, maar het zoute en zoete van een pindakaas en jelly sandwich past goed bij de rijke, rokerige smaak van stout en porter. Probeer het uit voor een heerlijke smaakervaring.

                          Is het een Stout of een Porter?

                          In 1677 werd de term stout voor het eerst gebruikt voor bier. Echter was dit wel in combinatie met een andere bierstijl, namelijk porter. Vroeger werd er gesproken over stout porters, dit omdat stout en porter ontzettend veel op elkaar lijken. Stout heeft in mindere mate dezelfde kenmerken als porter. Stout heeft net als porter zijn oorsprong in London, Engeland. En net als porter is stout een donker bier. In de loop van de tijd zijn stout porters zich gaan ontwikkelen en na een tijdje heeft men het woord ‘porter’ weggelaten, en toen was stout geboren. De stout van tegenwoordig lijkt nog steeds heel erg op porter, toch is er een verschilletje waardoor ze uit elkaar te halen zijn. Stout is namelijk een sterkere variant van porter, met een hoger alcoholpercentage. Al houdt men tegenwoordig niet meer zo vast aan bepaalde percentages, er zijn namelijk ook porters die sterker zijn dan stout en andersom. Dit is ook hoe stout aan zijn leuke naam komt, stout is namelijk een Engels woord voor krachtig of sterk. Het heeft dus niks te maken met de Nederlandse vertaling van stout.

                          Een bier met vele kanten

                          Een kenmerk van stout is de donkerbruine tot zwarte kleur met een dikke romige schuimkraag. Het alcoholpercentage van stout loopt van 3 tot en met 13 procent, dit verschil is zo groot omdat er zo ontzettend veel soorten stout zijn. Stout heeft zoal hoog als laag gegiste varianten. Een aantal voorbeelden van stout zijn: (Russian) imperial stout, een zeer rijke en complexe smaak en zwart in kleur. Ook is er de American stout, dit is een bier met veel invloeden van koffie en chocolade. Hopsmaken en hoparoma’s zijn ook geregeld aanwezig bij deze versie van stout. English style sweet stout heeft dan weer een compleet andere smaak, zoals de naam al zegt is dit een zoet biertje. Een andere benaming voor deze stout versie is cream stout, het heeft zijn smaak te danken aan de mout, chocolade en karamel tonen. Zoals je leest zijn er veel soorten stout, en dit is nog maar een greep uit de vele soorten. Daarom is dit een bier met verschillende kanten. Ieder met zijn eigen smaak, geur en kenmerken.

                          Stout bij Hellobier

                          Bij Hellobier hebben we verschillende versies van stout in het assortiment, van imperial stout tot de ‘gewone’ stout. Genoeg keuze dus! Een voorbeeld van een stout die wij hebben is de Struise Black Albert Vintage 2022. Een heerlijke combinatie van koffie en stout. Deze en nog veel meer andere vind je bij Hellobier. Neem snel een kijkje en laat je verrassen.

                          De bijzondere smaak van Russian Imperial Stout

                          Er zijn heel wat bijzondere bieren op de wereld. En Russian Imperial Stout is er daar zeker een van. Je zou misschien denken dat dit type bier in Rusland ontstaan is. Maar dat is niet het geval. Het is een bier dat in Engeland is gebrouwen, speciaal voor de Russische markt. Tsaar Peter was erg verzot op de cultuur in het westen van Europa. Hij bracht dus ook vele bezoeken aan de hoofdsteden van de landen aan die kant van het continent. In Londen kwam hij in aanraking met het stout bier. Hij was er zo van onder de indruk dat hij graag wilde dat dit bier naar Rusland geëxporteerd werd. Daar begonnen de Engelsen enthousiast aan. De hoge alcoholtolerantie van de Russen leidde er echter toe dat ze meer alcohol in het bier wilden zien. Hierdoor werd er een speciale versie van het Engelse Stout gebrouwen. Die werd door de Engelse brouwers Russian Imperial Stout genoemd. Waar het woord Imperial waarschijnlijk terugslaat op de invloed van Tsaar Peter op de export van het bier.

                          Een bitter en donker biertje

                          Russian Imperial Stout heeft een alcoholpercentage tussen de 7 en 12 %. Dat is dus behoorlijk fors. Ook heeft het bier een sterke en bittere smaak, met een IBU van 50 tot 90. Zoals elke stout is het bier erg donker. Door sommige bierdrinkers wordt dan ook beweerd dat het vooral geschikt is om tijdens de winter te drinken.

                          Russian Imperial Stouts worden over de hele wereld gebrouwen

                          Tegenwoordig worden er overal op de wereld Russian Imperial Stouts gebrouwen. De eerste Russische varianten vielen erg tegen, waardoor de productie lange tijd met name in Engeland plaatsvond. In België en Nederland zijn ook een aantal ambachtelijke brouwers die Russian Imperial Stouts maken.

                          Een stukje geschiedenis van de porter

                          Porter bier bestaat al een behoorlijke tijd. In de 18e eeuw werd het al gedronken, en misschien wel al eerder. Porter is een echt Londons bier en werd dus voornamelijk gebrouwen in London. Het bier heeft zijn naam te danken aan de zo gehete porters. Dit waren mannen die in de havens de goederen aan boord of aan wal sjouwden. Na het werken dronken ze vaak een biertje om zichzelf te belonen voor het harde werk. Dit was dus altijd een porterbier. Vroeger was men nog niet zo ver met het brouwen van bier als nu, dit betekende ook dat bier vaak nog moest rijpen in de winkels of bij degene die het bier had gekocht. Porter was de eerste biersoort die bij de brouwerij zelf rijpte en dus direct verkocht en gedronken kon worden. Hierdoor was het ook de eerste biersoort die op grote schaal geproduceerd.

                          Een donker bier voor de donkere dagen

                          Een porter heeft een licht tot donkerbruine kleur met soms een robijnrode gloed erover. Porter wordt gemaakt met bruine geroosterde mout en veel hop. Het is een bovengistend bier met een wat geroosterd smaakje, die ontstaat doordat er aroma’s van chocola, koffie en  drop vrijkomen bij het droogproces van de mout. Veel mensen  halen porterbier en stoutbier door elkaar, toch zit er verschil in.  Een van de verschillen is dat porter over het algemeen een net wat lager alchoholpercentage bevat. Dit kan variëren van 4% tot 10% en dit alles maakt dat porter een bier is dat rijk van smaak is. Een heerlijk bier wat je tijdens de donkere winterdagen voor een vuurtje, of lekker bij de televisie kunt drinken.

                          Porter bier bij Hellobier

                          Zoals je ziet hebben wij bij Hellobier verschillende porters en andere donkere bieren. Een voorbeeld van één van onze porters is de Pohjala Baltic Porter Day Barrel Aged, een Baltic Porter van 2022 maar dan gerijpt op Marsala- en Liquier d'expedition vaten. Die is gebrouwen door een ambachtelijke brouwer uit Letland. Een heerlijk bier om lekker van te genieten. Maar neem gerust ook een kijkje bij onze andere porters. Wij zullen in ieder geval je bestelling met alle zorgvuldigheid klaarmaken en versturen.

                          Stout & Porter
                          Vergelijk 0

                          Voeg nog een product toe (max. 5)

                          Start vergelijking