Quadrupel & Barleywine
De bierstijlen Quadrupel en Barleywine
Stevig donkerkleurig bier vol van smaak. Quadrupel en Barleywine lijken veel op elkaar qua smaak en uitstraling. Er is echter wel degelijk verschil in herkomst en ingrediënten. Hellobier heeft een gevarieerd assortiment van Quadrupels en Barley Wines.
Waar komt Quadrupel vandaan?
Quadrupel hoort thuis in het rijtje Belgische kloosterbieren enkel, dubbel en tripel. Je zou daarom ook verwachten dat Quadrupel van oorsprong een Belgische bierstijl is. Echter is de Quadrupel geintroduceerd door een Nederlandse brouwerij. La Trappe introduceerde de Quadrupel in 1991.
Waar komt Barley Wine vandaan?
Barley Wine betekent vrij vertaald Gerstewijn. Echter heeft het niets met wijn te maken maar is het echt een bierstijl. Het wordt vaak verward met Quadrupel maar het grote verschil is dat een Quadrupel Belgisch is en er Engelse en Amerikaanse Barleywines bestaan.
Verwijzing van de naam Quadrupel?
De naam Quadrupel verwijst naar de hoeveelheid mout dat gebruikt wordt bij het brouwen van dit bier. De hoeveelheid mout dat gebruikt wordt is namelijk vier keer zoveel ten opzichte van het “gewone” bier dat in eerste instantie werd gebrouwen.
Verwijzing van de naam Barley Wine?
Barley Wine is hoger in alcoholpercentage dan een gemiddelde bierstijl. Het alcoholpercentage komt in de buurt van het alcoholpercentage van wijn. Echter is Barley Wine niet van druiven gemaakt maar van gerst. Vandaar de Nederlandse vertaling Gerstewijn.
Kenmerken van de Quadrupel en Barley Wine
Alcoholpercentage: 8% tot 12%
EBC: 60 tot 95
IBU: 17 tot 40
Verschillen tussen Quadrupel en Barley Wine
- Quadrupel wordt gebrouwen met Belgische Gist
- Quadrupel komt oorspronkelijk uit Nederland gebaseerd op de Belgische kloosterbieren
- Barleywine komt oorspronkelijk uit Engeland
- Barleywine wordt gebrouwen met Amerikaanse of Engelse Gist
Foodpairing Quadruppel bier
Quadrupel bier is een zwaar en rijk bier dat vaak wordt geassocieerd met smaken van donker fruit, karamel, chocolade en kruiden. Als het gaat om voedselpairing, kan het goed werken met een scala aan hartige en zoete gerechten. Hier zijn enkele suggesties:
- Kaasplankje: Pair je Quadrupel met een selectie van sterke kazen zoals blauwe kaas, cheddar of gouda. Deze kazen hebben een pittige smaak die goed samengaat met de rijke smaak van het bier.
- Geroosterd vlees: Quadrupel gaat goed samen met geroosterd vlees, zoals rundvlees of varkensvlees. De rijke, volle smaak van het bier gaat goed samen met de hartige smaken van gegrild vlees.
- Chocoladedesserts: Quadrupel heeft vaak smaken van chocolade en karamel, dus het is een goede match met chocolade desserts, zoals chocoladetaart of brownies.
- Stoofpotten: Een andere optie is om Quadrupel te combineren met een hartige stoofpot, zoals runderstoofpot of lamsschotel. De rijke smaken van het bier werken goed samen met de kruidige smaken van het gerecht.
- Desserts met donker fruit: Als je Quadrupel wilt combineren met een zoet gerecht, overweeg dan een dessert met donker fruit, zoals bessen, kersen of pruimen. De fruitige smaken van het gerecht contrasteren mooi met de rijke smaak van het bier.
Foodpairing Barleywine bier
Barleywine is een rijk, vol en sterk bier met een hoog alcoholgehalte en een zoete smaak. Bij het kiezen van foodpairings met Barleywine, moet je rekening houden met de zoetheid van het bier en de complexe smaakprofielen.
Hier zijn een paar suggesties voor foodpairings met Barleywine:
Gegrilde entrecote met aardappelpuree en geroosterde groenten: De gegrilde entrecote past goed bij de rijke smaak van de Barleywine. De aardappelpuree verzacht de zoetheid van het bier en de geroosterde groenten zorgen voor een knapperige textuur.
Zuurdesembrood met gerookte zalm en roomkaas: De zure smaak van het brood past goed bij de zoetheid van de Barleywine. Gerookte zalm en roomkaas zorgen voor een heerlijke en romige textuur die goed samengaat met de complexe smaken van het bier.
Gestoofd rundvlees met wortelgroenten en aardappelen: Het rijke en volle karakter van de Barleywine past goed bij het zachte, langzaam gekookte rundvlees. Wortelgroenten en aardappelen voegen extra smaak en textuur toe aan het gerecht.
Kaasplateau met blauwe kaas, cheddar en walnoten: De zoetheid van de Barleywine past goed bij de sterke en pittige smaken van blauwe kaas en cheddar. Walnoten voegen een knapperige textuur toe en complementeren de smaken van het bier en de kaas.
Het ontstaan van quadrupel
Als je alle biersoorten langs elkaar zou zetten, dan is quadrupel een van de jongere bieren. Waar andere biersoorten al eeuwenlang bestaan, bestaat quadrupel pas sinds 1991. Een jonkie onder de bieren dus. La Trappe, een van de trappistenbrouwers in Nederland, heeft de term ‘quadrupel’ voor hun zwaarste bieren als eerste gebruikte. Het is alleen niet duidelijk of La Trappe echt de eerste was die het quadrupel bier als eerste brouwde. Waarschijnlijk werd het al eerder gebrouwen en gedronken, maar heette het toen geen quadrupel. Tegenwoordig wordt dit bier door veel brouwerijen gemaakt, met name de trappisten maken dit bier.
De krachtige smaak van quadruppel
Als we het rijtje van enkel bier tot en met quadruppel bier afgaan, valt er een ding heel duidelijk op, het alchoholpercentage wordt steeds hoger. Het alcoholpercentage van de quadruppel is 10% of meer. Hoewel het bier veel alcohol bevat, is dit niet het allerbelangrijkste aan dit bier. De smaak is vele malen belangrijker. Dit bier heeft een zeer rijke smaak, en de smaak van quadruppel kan onderling ook best veel verschillen. De smaak heeft zoete elementen, maar het bittere van bier proef je zeker ook terug. Veel quadruppels worden omschreven als karamelachtig. Regelmatig worden er kruiden en suikers toegevoegd aan dit bier, hierdoor verschilt de smaak van quadruppels onderling nog meer. De kleur van dit bier is vaak donker koper of donker bruin. En dit alles maakt dat quadruppel een lekker bier is voor tijdens de donkere winterdagen. Maar tegenwoordig wordt dit bier door liefhebbers het hele jaar door gedronken. Het is in ieder geval een bier waar je lekker voor moet gaan zitten, wat je rustig op moet drinken en waar je vooral van moet genieten.
Quadrupel bij Hellobier
De La Trappe quadrupel is een door fijnproevers veel gedronken bier. Deze en veel andere quadrupels kun je bestellen op Hellobier. Neem bijvoorbeeld de Muifel Zuster Agatha, een echte prijswinnaar. In 2015 is deze quadrupel uitgeroepen tot beste bier van Brabant. Zeker een kijkje waard. Naast verschillende quadrupels hebben we een enorm aanbod aan andere bieren. Ook kun je je eigen pakket samenstellen met je favoriete biertjes. Maar je kunt natuurlijk ook een aantal bieren nemen om je eens te laten verassen en nieuwe bieren te proeven.
De krachtige smaak van Quadrupel bier
Als je van bier houdt, dan heb je waarschijnlijk meerdere dubbels en tripels gedronken. De Quadrupel is een stuk zeldzamer. Het is ook eigenlijk geen biersoort dat een specifieke samenstelling heeft. De naam is ook nog redelijk jong. Het is waarschijnlijk bedacht door La Trappe. Zij introduceerden de naam met hun La Trappe Quadrupel. Het is vergelijkbaar met een dubbel of een tripel. Alleen dan is een Quadrupel nog sterker. Het bevat meer alcohol en dat proef je terug. Het alcoholpercentage ligt boven de 10 %. Over het algemeen wordt dit biertje dan ook rustig gedronken. Het wordt veel gemaakt door trappisten en is dus een bier waar je echt van moet genieten. Hoewel het een hoog alcoholpercentage heeft, is de smaak van een Quadrupel het allerbelangrijkste.
De mooie smaak van een Quadrupel
Quadrupel is dus niet echt een biersoort. Het is meer een soort stijl. Afgeleid daarvan kun je bepalen wat als een Quadrupel telt en wat niet. Het woord Quadrupel staat dan ook lang niet altijd op de fles. In België wordt vaak Grand Cru gebruikt. Dat is in sterke mate te vergelijken met een Quadrupel. Het bier heeft een zeer rijke smaak. En deze kan onderling ook aardig verschillen. Het heeft zoete elementen, maar het bittere van bier proef je ook erg terug. Veel Quadrupels worden omschreven als karamelachtig. Er worden regelmatig kruiden en suikers toegevoegd. Hierdoor verschilt de smaak tussen Quadrupels onderling nog meer.
De mooiste Quadrupels bestel je bij Hellobier
De La Trappe Quadrupel is een veel gedronken biertje onder fijnproevers. Deze, en nog vele andere Quadrupels, bestel je natuurlijk gewoon op de website van Hellobier. Hier is een enorm assortiment bier. Je kunt je eigen pakket samenstellen met je favoriete bieren. Natuurlijk is dit ook een uitgelezen gelegenheid om een paar speciale biertjes uit te proberen.
Wat is Barley Wine voor een bierstijl?
Bij de naam Barley Wine denk je waarschijnlijk eerst aan wijn, wat logisch is aangezien dat in de naam zit maar Barley Wine is toch echt een soort bier. In Nederland noemen we Barley wine ook wel gerstewijn en wordt soms door door elkaar gehaald met quadrupel omdat het bijna hetzelfde brouw proces heeft. Het bier is erg donker van kleur en beschikt over een hoog alcohol percentage, meestal ligt die tussen de 8,5% en 12%, dat is vrij hoog voor een biertje. Een van de grootste verschillen tussen Barley Wine en Gerstewijn is dat bij Barley Wine vaak Amerikaanse of Engelse gerst wordt gebruikt, doet de naam ook wel een beetje vermoeden al, en bij Gerstewijn wordt Belgische gist gebruikt. Als je Barley Wine wilt gaan serveren bij de borrel dan is het erg lekker om daar pure chocola bij te serveren, dat gaat erg goed samen met de zware smaak van het bier. Ook een goede kaas past erg goed bij dit bier. Maak dus een lekkere kaasplank met wat stukjes chocola erbij, trek een fles Barley Wine open en smullen maar.
Geschiedenis
Er zijn documenten uit de 18e eeuw waar de term Barley Wine al in voorkwam. Dat betekent dus dat er al erg lang Barley Wine wordt gemaakt en gedronken. Waarschijnlijk probeerde de bierbrouwers uit die tijd de wijndrinkers zover te krijgen om ook af en toe wat bier te drinken. Dit dachten ze te bereiken door het bier een alcohol percentage te geven wat overeenkomt met wijn én door het natuurlijk Barley Wine te noemen. Later in 1903 werd er voor het eerst een bier op de markt gebracht die de naam Barley Wine droeg. Toen dit een groot succes bleek namen andere brouwerijen dit over in met name Engeland. Je hebt dus eigenlijk twee soorten Barley Wine en dat is American Style en English Style Barley Wine. De Amerikaanse variant is over het algemeen wat bitterder van smaak en de Engelse variant is vaak wat zoeter.
Hoe wordt dat dan gemaakt?
In principe is het brouwen van Barley Wine niet heel ingewikkeld, het bestaat uit meerendeel standaard ingrediënten van bier: gist, hop, mout, suiker en water. Het brouwproces is alleen vrij lang dus je moet wel over aardig wat geduld beschikken en heel nauwkeurig te werk gaan want het bier moet continu op de goede temperatuur gehouden worden. Met het lange brouwen krijgt het bier een beetje een karamelsmaak. Soms wordt er zelfs tijdens het brouwen nog extra hop toegevoegd aan het mengsel, dit verschilt per brouwerij en daardoor heeft elke brouwerij weer zijn eigen draai gegeven aan het concept Barley Wine.
Dieprode Barley Wine met beige sch...
Dieprode Barley Wine me...
Donkerbruine Quadrupel met fijne s...
Donkerbruine Quadrupel ...
Zwarte Quadrupel met beige schuimk...
Zwarte Quadrupel met be...
Dieprood Belgisch Strong Dark Ale ...
Dieprood Belgisch Stron...
een donkere quadrupel met een rijk...
een donkere quadrupel m...
Cuvee Clarisse is een quadrupel va...
Cuvee Clarisse is een q...
- Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
- Gratis verzending vanaf €75
- 1500+ bieren
Struise - Pannepot Vintage 2017 33...
Struise - Pannepot Vint...
Chocoladebruin tot robijnrode Quad...
Chocoladebruin tot robi...
Westvleteren 12 is een krachtige q...
Westvleteren 12 is een ...
De welbekende Kasteel Donker van K...
De welbekende Kasteel D...
Kastanjebruine Quadrupel met beige...
Kastanjebruine Quadrupe...
Chocladebruin tot robijnrode Quadr...
Chocladebruin tot robij...
De Barley Aap van Guilty Monkey is...
De Barley Aap van Guilt...
Robijnrode Strong Dark Ale met bei...
Robijnrode Strong Dark ...
Lefort Quadrupel met fijne schuimk...
Lefort Quadrupel met fi...
Kastanjebruine Quadrupel met beige...
Kastanjebruine Quadrupe...
Volmondige Quadrupel met een fijne...
Volmondige Quadrupel me...
Een Quadrupel met gebrande tonen e...
Een Quadrupel met gebra...
Kastanjebruine Quadrupel met beige...
Kastanjebruine Quadrupe...
Een sterke Barleywine van brouweri...
Een sterke Barleywine v...
De Zundert 10 is het 2e bier van T...
De Zundert 10 is het 2e...
Met zijn diepbruine tot bijna zwar...
Met zijn diepbruine tot...
Amberkleurige Quadrupel met fijne ...
Amberkleurige Quadrupel...
een speciaal bier uitgebracht door...
een speciaal bier uitge...
Overige categorieën in Bieren
Quadrupel & Barleywine
De bierstijlen Quadrupel en Barleywine
Stevig donkerkleurig bier vol van smaak. Quadrupel en Barleywine lijken veel op elkaar qua smaak en uitstraling. Er is echter wel degelijk verschil in herkomst en ingrediënten. Hellobier heeft een gevarieerd assortiment van Quadrupels en Barley Wines.
Waar komt Quadrupel vandaan?
Quadrupel hoort thuis in het rijtje Belgische kloosterbieren enkel, dubbel en tripel. Je zou daarom ook verwachten dat Quadrupel van oorsprong een Belgische bierstijl is. Echter is de Quadrupel geintroduceerd door een Nederlandse brouwerij. La Trappe introduceerde de Quadrupel in 1991.
Waar komt Barley Wine vandaan?
Barley Wine betekent vrij vertaald Gerstewijn. Echter heeft het niets met wijn te maken maar is het echt een bierstijl. Het wordt vaak verward met Quadrupel maar het grote verschil is dat een Quadrupel Belgisch is en er Engelse en Amerikaanse Barleywines bestaan.
Verwijzing van de naam Quadrupel?
De naam Quadrupel verwijst naar de hoeveelheid mout dat gebruikt wordt bij het brouwen van dit bier. De hoeveelheid mout dat gebruikt wordt is namelijk vier keer zoveel ten opzichte van het “gewone” bier dat in eerste instantie werd gebrouwen.
Verwijzing van de naam Barley Wine?
Barley Wine is hoger in alcoholpercentage dan een gemiddelde bierstijl. Het alcoholpercentage komt in de buurt van het alcoholpercentage van wijn. Echter is Barley Wine niet van druiven gemaakt maar van gerst. Vandaar de Nederlandse vertaling Gerstewijn.
Kenmerken van de Quadrupel en Barley Wine
Alcoholpercentage: 8% tot 12%
EBC: 60 tot 95
IBU: 17 tot 40
Verschillen tussen Quadrupel en Barley Wine
- Quadrupel wordt gebrouwen met Belgische Gist
- Quadrupel komt oorspronkelijk uit Nederland gebaseerd op de Belgische kloosterbieren
- Barleywine komt oorspronkelijk uit Engeland
- Barleywine wordt gebrouwen met Amerikaanse of Engelse Gist
Foodpairing Quadruppel bier
Quadrupel bier is een zwaar en rijk bier dat vaak wordt geassocieerd met smaken van donker fruit, karamel, chocolade en kruiden. Als het gaat om voedselpairing, kan het goed werken met een scala aan hartige en zoete gerechten. Hier zijn enkele suggesties:
- Kaasplankje: Pair je Quadrupel met een selectie van sterke kazen zoals blauwe kaas, cheddar of gouda. Deze kazen hebben een pittige smaak die goed samengaat met de rijke smaak van het bier.
- Geroosterd vlees: Quadrupel gaat goed samen met geroosterd vlees, zoals rundvlees of varkensvlees. De rijke, volle smaak van het bier gaat goed samen met de hartige smaken van gegrild vlees.
- Chocoladedesserts: Quadrupel heeft vaak smaken van chocolade en karamel, dus het is een goede match met chocolade desserts, zoals chocoladetaart of brownies.
- Stoofpotten: Een andere optie is om Quadrupel te combineren met een hartige stoofpot, zoals runderstoofpot of lamsschotel. De rijke smaken van het bier werken goed samen met de kruidige smaken van het gerecht.
- Desserts met donker fruit: Als je Quadrupel wilt combineren met een zoet gerecht, overweeg dan een dessert met donker fruit, zoals bessen, kersen of pruimen. De fruitige smaken van het gerecht contrasteren mooi met de rijke smaak van het bier.
Foodpairing Barleywine bier
Barleywine is een rijk, vol en sterk bier met een hoog alcoholgehalte en een zoete smaak. Bij het kiezen van foodpairings met Barleywine, moet je rekening houden met de zoetheid van het bier en de complexe smaakprofielen.
Hier zijn een paar suggesties voor foodpairings met Barleywine:
Gegrilde entrecote met aardappelpuree en geroosterde groenten: De gegrilde entrecote past goed bij de rijke smaak van de Barleywine. De aardappelpuree verzacht de zoetheid van het bier en de geroosterde groenten zorgen voor een knapperige textuur.
Zuurdesembrood met gerookte zalm en roomkaas: De zure smaak van het brood past goed bij de zoetheid van de Barleywine. Gerookte zalm en roomkaas zorgen voor een heerlijke en romige textuur die goed samengaat met de complexe smaken van het bier.
Gestoofd rundvlees met wortelgroenten en aardappelen: Het rijke en volle karakter van de Barleywine past goed bij het zachte, langzaam gekookte rundvlees. Wortelgroenten en aardappelen voegen extra smaak en textuur toe aan het gerecht.
Kaasplateau met blauwe kaas, cheddar en walnoten: De zoetheid van de Barleywine past goed bij de sterke en pittige smaken van blauwe kaas en cheddar. Walnoten voegen een knapperige textuur toe en complementeren de smaken van het bier en de kaas.
Het ontstaan van quadrupel
Als je alle biersoorten langs elkaar zou zetten, dan is quadrupel een van de jongere bieren. Waar andere biersoorten al eeuwenlang bestaan, bestaat quadrupel pas sinds 1991. Een jonkie onder de bieren dus. La Trappe, een van de trappistenbrouwers in Nederland, heeft de term ‘quadrupel’ voor hun zwaarste bieren als eerste gebruikte. Het is alleen niet duidelijk of La Trappe echt de eerste was die het quadrupel bier als eerste brouwde. Waarschijnlijk werd het al eerder gebrouwen en gedronken, maar heette het toen geen quadrupel. Tegenwoordig wordt dit bier door veel brouwerijen gemaakt, met name de trappisten maken dit bier.
De krachtige smaak van quadruppel
Als we het rijtje van enkel bier tot en met quadruppel bier afgaan, valt er een ding heel duidelijk op, het alchoholpercentage wordt steeds hoger. Het alcoholpercentage van de quadruppel is 10% of meer. Hoewel het bier veel alcohol bevat, is dit niet het allerbelangrijkste aan dit bier. De smaak is vele malen belangrijker. Dit bier heeft een zeer rijke smaak, en de smaak van quadruppel kan onderling ook best veel verschillen. De smaak heeft zoete elementen, maar het bittere van bier proef je zeker ook terug. Veel quadruppels worden omschreven als karamelachtig. Regelmatig worden er kruiden en suikers toegevoegd aan dit bier, hierdoor verschilt de smaak van quadruppels onderling nog meer. De kleur van dit bier is vaak donker koper of donker bruin. En dit alles maakt dat quadruppel een lekker bier is voor tijdens de donkere winterdagen. Maar tegenwoordig wordt dit bier door liefhebbers het hele jaar door gedronken. Het is in ieder geval een bier waar je lekker voor moet gaan zitten, wat je rustig op moet drinken en waar je vooral van moet genieten.
Quadrupel bij Hellobier
De La Trappe quadrupel is een door fijnproevers veel gedronken bier. Deze en veel andere quadrupels kun je bestellen op Hellobier. Neem bijvoorbeeld de Muifel Zuster Agatha, een echte prijswinnaar. In 2015 is deze quadrupel uitgeroepen tot beste bier van Brabant. Zeker een kijkje waard. Naast verschillende quadrupels hebben we een enorm aanbod aan andere bieren. Ook kun je je eigen pakket samenstellen met je favoriete biertjes. Maar je kunt natuurlijk ook een aantal bieren nemen om je eens te laten verassen en nieuwe bieren te proeven.
De krachtige smaak van Quadrupel bier
Als je van bier houdt, dan heb je waarschijnlijk meerdere dubbels en tripels gedronken. De Quadrupel is een stuk zeldzamer. Het is ook eigenlijk geen biersoort dat een specifieke samenstelling heeft. De naam is ook nog redelijk jong. Het is waarschijnlijk bedacht door La Trappe. Zij introduceerden de naam met hun La Trappe Quadrupel. Het is vergelijkbaar met een dubbel of een tripel. Alleen dan is een Quadrupel nog sterker. Het bevat meer alcohol en dat proef je terug. Het alcoholpercentage ligt boven de 10 %. Over het algemeen wordt dit biertje dan ook rustig gedronken. Het wordt veel gemaakt door trappisten en is dus een bier waar je echt van moet genieten. Hoewel het een hoog alcoholpercentage heeft, is de smaak van een Quadrupel het allerbelangrijkste.
De mooie smaak van een Quadrupel
Quadrupel is dus niet echt een biersoort. Het is meer een soort stijl. Afgeleid daarvan kun je bepalen wat als een Quadrupel telt en wat niet. Het woord Quadrupel staat dan ook lang niet altijd op de fles. In België wordt vaak Grand Cru gebruikt. Dat is in sterke mate te vergelijken met een Quadrupel. Het bier heeft een zeer rijke smaak. En deze kan onderling ook aardig verschillen. Het heeft zoete elementen, maar het bittere van bier proef je ook erg terug. Veel Quadrupels worden omschreven als karamelachtig. Er worden regelmatig kruiden en suikers toegevoegd. Hierdoor verschilt de smaak tussen Quadrupels onderling nog meer.
De mooiste Quadrupels bestel je bij Hellobier
De La Trappe Quadrupel is een veel gedronken biertje onder fijnproevers. Deze, en nog vele andere Quadrupels, bestel je natuurlijk gewoon op de website van Hellobier. Hier is een enorm assortiment bier. Je kunt je eigen pakket samenstellen met je favoriete bieren. Natuurlijk is dit ook een uitgelezen gelegenheid om een paar speciale biertjes uit te proberen.
Wat is Barley Wine voor een bierstijl?
Bij de naam Barley Wine denk je waarschijnlijk eerst aan wijn, wat logisch is aangezien dat in de naam zit maar Barley Wine is toch echt een soort bier. In Nederland noemen we Barley wine ook wel gerstewijn en wordt soms door door elkaar gehaald met quadrupel omdat het bijna hetzelfde brouw proces heeft. Het bier is erg donker van kleur en beschikt over een hoog alcohol percentage, meestal ligt die tussen de 8,5% en 12%, dat is vrij hoog voor een biertje. Een van de grootste verschillen tussen Barley Wine en Gerstewijn is dat bij Barley Wine vaak Amerikaanse of Engelse gerst wordt gebruikt, doet de naam ook wel een beetje vermoeden al, en bij Gerstewijn wordt Belgische gist gebruikt. Als je Barley Wine wilt gaan serveren bij de borrel dan is het erg lekker om daar pure chocola bij te serveren, dat gaat erg goed samen met de zware smaak van het bier. Ook een goede kaas past erg goed bij dit bier. Maak dus een lekkere kaasplank met wat stukjes chocola erbij, trek een fles Barley Wine open en smullen maar.
Geschiedenis
Er zijn documenten uit de 18e eeuw waar de term Barley Wine al in voorkwam. Dat betekent dus dat er al erg lang Barley Wine wordt gemaakt en gedronken. Waarschijnlijk probeerde de bierbrouwers uit die tijd de wijndrinkers zover te krijgen om ook af en toe wat bier te drinken. Dit dachten ze te bereiken door het bier een alcohol percentage te geven wat overeenkomt met wijn én door het natuurlijk Barley Wine te noemen. Later in 1903 werd er voor het eerst een bier op de markt gebracht die de naam Barley Wine droeg. Toen dit een groot succes bleek namen andere brouwerijen dit over in met name Engeland. Je hebt dus eigenlijk twee soorten Barley Wine en dat is American Style en English Style Barley Wine. De Amerikaanse variant is over het algemeen wat bitterder van smaak en de Engelse variant is vaak wat zoeter.
Hoe wordt dat dan gemaakt?
In principe is het brouwen van Barley Wine niet heel ingewikkeld, het bestaat uit meerendeel standaard ingrediënten van bier: gist, hop, mout, suiker en water. Het brouwproces is alleen vrij lang dus je moet wel over aardig wat geduld beschikken en heel nauwkeurig te werk gaan want het bier moet continu op de goede temperatuur gehouden worden. Met het lange brouwen krijgt het bier een beetje een karamelsmaak. Soms wordt er zelfs tijdens het brouwen nog extra hop toegevoegd aan het mengsel, dit verschilt per brouwerij en daardoor heeft elke brouwerij weer zijn eigen draai gegeven aan het concept Barley Wine.