Recept: Bier & Ballen | Eeuwig Zonde Gehaktballen
Of je ze nou bij de piepers eet of op een broodje gooit, met een gehaktbal kun je eigenlijk niet de mist in gaan. Je kunt ze kant en klaar in de winkel halen en in een pan mikken, niks mis mee. Maar eigenlijk is het een fluitje van een cent om ze zelf te maken. En als je ze in deze biersaus door laat garen, zal je nooit meer voorverpakte gehaktballen willen eten. Om over jus uit een zakje nog niet te spreken!
Hoewel je er iets meer tijd in gaat zitten als je zelf je gehaktballen draait, wij kunnen je beloven dat het die tijd absoluut waard is. Uiteindelijk is de helft van de tijd immers wachten tot het gaar gesudderd is. Deze gehaktballen zijn een bom van smaak en ontzettend sappig. En het geheim zit in de saus. De biersaus.
Dit is een saus waar je U tegen zegt. Wie wil er nou jus als je ook biersaus kan maken? Deze biersaus vraagt om een krachtig, donker bier met een alcoholgehalte van minimaal 6%. Daarom hebben wij gekozen voor Eeuwig Zonde Dubbel. Een robuust bier met een unieke smaak. Met zijn bitterzoete afdronk en de jeneverbes voor een beetje pit, is dit hét bier voor deze nobele biersaus. Niks zonde, eeuwig lekker!
Tip!
Als je ze een dag van tevoren maakt en een nacht in het bierbadje laat rusten zijn ze nog lekkerder!
Let op!
We gebruiken dezelfde pan voor het bakken van de gehaktballen en het maken van de saus!
Aantal: | 8 middelgrote gehaktballen |
Totale bereidingstijd: | 1 uur |
Wachttijd: | 30 minuten |
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 500 gr. rundergehakt
- 80 gr. roomboter, om te bakken
- 40 gr. vierkant casino wit brood
- 2 eieren, M
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 2 el ketjap manis
- 2 el grove mosterd, pittig
- 1 tl tijm, gedroogd
- Peper + zout op smaak
Voor de biersaus
- 500 ml Eeuwig Zonde Dubbel (te koop via Hellobier.nl)
- 1 el bloem
- 2 el appelstroop
- 2 sjalotjes
- 3 tenen knoflook
- Peper + zout op smaak
Bereidingswijze
De gehaktballen maken
- Laat het witbrood een minuutje of 5 weken in wat melk. Knijp daarna goed uit.
- Snij de uitjes heel fijn. Of liever nog, snipper ze.
- Doe het rundergehakt, uitjes, eieren, tijm, ketjap manis, grove mosterd en het brood in een bak/schaal en kneed het geheel goed samen. Neem de tijd! Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Draai de gehaktballen en laat ze een uurtje opstijven in de koelkast. Dit helpt voorkomen dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Bakken, braden, sudderen
- Smelt de boter in een pan die groot genoeg om dadelijk ook de saus in te maken.
Tip! Een scheutje olijfolie bij de roomboter zorgt ervoor dat de roomboter niet aan brand! - Bak de gehaktballen op middelhoog vuur tot ze rondom goed bruin zijn, maar niet volledig doorbakken. Ze krijgen nog de kans om door te garen in de saus. Geef niet toe aan de verleiding de gehaktballen té hard aan te bakken. Misschien win je wat tijd, maar daar betaal je voor met smaak…
- Snij ondertussen de sjalotjes en de knoflook fijn.
- Haal de gehakballen uit de pan en zet opzij. Gooi de sjalotjes in dezelfde pan! We willen alle smaken bewaren, en het scheelt ook nog eens afwas. Bak de sjalotjes op middelhoog vuur, een minuut of 3-5, tot ze glazig zijn.
- Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje mee, zodat ze niet meer rauw zijn. Niet te lang, dan bak je de smaak kapot.
- Strooi de bloem in de pan en bak nog een minuutje kort aan.
- Schenk beetje bij beetje het bier in de pan. Geef het steeds de ruimte om ietsje op temperatuur en tot rust te komen alvorens je er meer bij giet.
- Voeg als laatste de appelstroop toe en roer goed door tot alles opgenomen is.
- Leg de gehaktballen in de saus en laat een half uurtje op een laag vuurtje pruttelen. Keer ze zo nu en dan om.
Neem vooral de tijd. Geef niet toe aan de verleiding om de gehaktballen op een té hoog vuur aan te bakken. En vergeet niet dat laatste beetje bier te bewaren voor bij de maaltijd!
Heb je toch gekozen voor een ander speciaalbier? Laat ons weten hoe het smaakte in de comments!