Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Job, 4 oktober 2023

Alles over Weizenbock

Alles Wat Je Moet Weten Over Weizenbock Bier


Weizenbock, een naam die misschien doet denken aan het bekende Bockbier, maar in werkelijkheid is het een unieke Duitse bierstijl met zijn eigen karakteristieken en smaken. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over Weizenbock, van zijn ingrediënten tot zijn geschiedenis en aanbevelingen voor enkele geweldige exemplaren.

De Ingrediënten: Tarwe en Mout

Weizenbock dankt zijn naam aan de combinatie van twee belangrijke ingrediënten: tarwe (Weizen) en Bockbier. Tarwe speelt een cruciale rol in dit bier, net zoals in traditionele Weizenbieren. Voor Weizenbock wordt minimaal 50% tarwemout gebruikt, samen met gerstemout voor aanvullende smaak.

De Rol van Gist en Aroma's

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van Weizenbock is de gebruikte gist. Deze Weizengist geeft het bier zijn herkenbare aroma's van banaan en kruidnagel, die ook te vinden zijn in gewone Weizenbieren. De gist zorgt voor een troebel uiterlijk, omdat je deze altijd in het glas schenkt.

De Mout en Kleur

Weizenbock heeft een donkere kleur, variërend van bruin tot roodbruin. Deze kleur komt voornamelijk van de geroosterde mouten, die ook bijdragen aan de zoete en soms karamelachtige aroma's. Het gebruik van donkere mouten geeft het bier zijn diepe kleur en unieke smaakprofiel.

Het Schuimkraag Geheim

Een ander opvallend kenmerk van Weizenbock is de grote schuimkraag. Dit schuim is meestal lichtbruin tot beige van kleur en blijft lang stabiel, dankzij de eiwitten in tarwe. Bij het inschenken is het een kunst om de schuimkraag een centimeter of twee boven de rand van het glas te laten uitsteken.

Vroeger en Nu: De Vastentijd Traditie

Hoewel Weizenbock en Doppelbock tegenwoordig vaak met de herfst worden geassocieerd, werden ze vroeger vooral gedronken tijdens de Vastentijd in het vroege voorjaar. Tijdens het vasten mocht men niet eten, maar drinken was toegestaan. Weizenbock, met alcoholpercentages tussen 7% en 9,5%, bood voedzaamheid tijdens deze periode. Er gaan zelfs verhalen over een Duitse brouwer die het pauselijk goedkeuringszegel voor zijn Weizenbock zocht.

Aanbevolen Weizenbock Bieren

1. Schneider Weisse TAP 6 Aventinus - Deze Weizenbock met 8,2% alcohol biedt een geweldige balans tussen karamel en fruitige tonen. Het is verrassend doordrinkbaar en wordt zeer gewaardeerd door bierliefhebbers, met een gemiddelde waardering van 8,1.

2. Davo Weizenbock - Gebrouwen in Deventer, is dit een Nederlands pronkstuk met 8,8% alcohol. Het heeft geroosterde mouttonen in harmonie met zachte gisttonen. Vaak gecombineerd met vlees- en wildgerechten en gewaardeerd met een 8,0.

3. Grolsch Weizenbock - Grolsch Weizen behoort tot de beste Weizenbieren ter wereld. Met een zacht en mild moutkarakter en fruitige tonen is het een traktatie voor de smaakpapillen, gewaardeerd met een 7,4 door de Bierista community.

Weizenbock is een fascinerende Duitse bierstijl met een rijke geschiedenis en unieke smaakprofielen. Of je nu kiest voor Schneider Weisse TAP 6 Aventinus, Davo Weizenbock of Grolsch Weizenbock, een avontuur in de wereld van Weizenbockbieren wacht op je. Vergeet niet om een kijkje tenemen op onze website van Hellobier voor de beste Speciaalbieren en de Weizenbock

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »