Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Rik, 14 oktober 2024

Brouwerij Lindemans: Meester in lambiek

België staat wereldwijd bekend om zijn rijke biercultuur, en een van de meest unieke en fascinerende stijlen die het land heeft voortgebracht, is lambiek. Deze zeldzame bierstijl, die zijn oorsprong vindt in het Pajottenland en de Zennevallei, heeft een geheel eigen karakter en een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Een van de namen die onlosmakelijk verbonden is met de productie van lambiek is Brouwerij Lindemans, een familiebedrijf dat al zes generaties lang meesterlijk lambiekbieren brouwt.

Een rijke geschiedenis, gebaseerd op traditie

Lindemans BierDe geschiedenis van Brouwerij Lindemans begint in 1822, toen Joos Frans Lindemans trouwde met de dochter van de eigenaar van de hoevebrouwerij ‘Hof ter Kwadewegen’. De brouwerij bevond zich op een strategische locatie langs een belangrijke handelsroute tussen Brussel, Oost-Vlaanderen en Henegouwen. In die tijd werden op de boerderij brouwactiviteiten uitgevoerd om de lokale boeren ook in de winter aan het werk te houden. Al snel ontwikkelde de familie Lindemans zich tot een prominente naam in de regio, en hun passie voor bier evolueerde tot een volwaardige brouwerij.

Vandaag de dag wordt de brouwerij gerund door de zesde generatie van de familie, de neven Dirk en Geert Lindemans. Met diep respect voor de eeuwenoude tradities van spontane gisting, heeft de brouwerij haar wortels stevig in het verleden, maar met een innovatieve blik gericht op de toekomst. Onder hun leiding is Brouwerij Lindemans uitgegroeid tot een van de belangrijkste lambiekproducenten ter wereld.

Lambiek: Het bier van spontane gisting

Lambiek is geen bier zoals we dat normaal kennen. Het wordt gebrouwen volgens een techniek die bekend staat als spontane gisting, waarbij wilde gisten uit de lucht worden gebruikt om het brouwproces op gang te brengen. Dit betekent dat lambiek alleen kan worden gebrouwen in specifieke gebieden waar deze wilde gisten aanwezig zijn, met name het Pajottenland en de Zennevallei ten zuidwesten van Brussel.

Bij de productie van lambiek speelt de omgeving een cruciale rol. De lucht in de regio is rijk aan microflora, waaronder de beroemde wilde gisten Brettanomyces bruxellensis en Brettanomyces lambicus, die lambiek zijn kenmerkende complexe, zure smaak geven. Deze gisten worden tijdens het brouwproces door de wind naar het open koelschip gebracht, waar het bier spontaan begint te gisten. Dit maakt lambiek een van de meest natuurlijke bieren ter wereld.

Het brouwproces zelf is eveneens uniek. Lambiek wordt gebrouwen met een mix van gerstemout en ongemoute tarwe, en het brouwen vindt plaats in de koudere maanden van het jaar, tussen oktober en april. Dit is noodzakelijk omdat de koude lucht ongewenste bacteriën onderdrukt, waardoor alleen de gewenste wilde gisten hun werk kunnen doen. Het resultaat is een bier dat maanden, zo niet jaren, moet rijpen om zijn complexe smaak te ontwikkelen.

Het assortiment van Brouwerij Lindemans

Hoewel lambiek van nature een relatief eenvoudig bier is, heeft Brouwerij Lindemans door de jaren heen een breed assortiment aan bieren ontwikkeld op basis van lambiek. Het assortiment varieert van de traditionele stijlen zoals Oude Gueuze en Oude Kriek tot populaire fruitbieren die toegankelijker zijn voor een breder publiek.

Een van de bekendste bieren in het assortiment van Lindemans is de Oude Gueuze Cuvée René, een mengsel van jonge en oude lambiek dat op fles hergist om een sprankelend en complex bier te creëren met zure, fruitige en houtachtige tonen. Dit bier wordt vaak gezien als een van de meest authentieke vertegenwoordigers van de lambiekstijl en is een favoriet onder bierliefhebbers wereldwijd.

Naast de traditionele lambiekbieren heeft Lindemans ook een indrukwekkend assortiment aan fruitbieren ontwikkeld. Deze bieren, zoals Kriek, Framboise, Cassis en Pecheresse, worden gemaakt door lambiek te mengen met vers fruit of fruitconcentraat. De suikers in het fruit geven het bier een zoetere smaak, terwijl het zure karakter van de lambiek behouden blijft, wat zorgt voor een perfecte balans. Deze fruitbieren hebben Lindemans geholpen om een breder publiek aan te spreken en internationaal succes te behalen.

Op onze website van Hellobier kun je het volledige assortiment van Lindemans vinden, waaronder populaire varianten zoals Lindemans Perzik, Lindemans Faro, Lindemans Cassis, Lindemans Appel en Lindemans Framboos.

Innovatie & experimentatie bij Lindemans

Hoewel Brouwerij Lindemans diep geworteld is in traditie, is innovatie altijd een belangrijk onderdeel van hun ethos geweest. In de jaren ’80 was de introductie van fruitbieren een gedurfde stap, maar het bleek een groot succes. Dit leidde tot de ontwikkeling van nieuwe markten en verhoogde de exportmogelijkheden, met name naar landen buiten Europa.

Een van de meest recente innovaties van de brouwerij is de introductie van Botanical Lambics, waarbij traditionele lambiek wordt gemengd met kruiden zoals basilicum en gember om een geheel nieuwe smaakervaring te creëren. Deze creaties tonen de innovatieve geest van de brouwerij en bewijzen dat Lindemans niet bang is om buiten de gebaande paden te treden.

Daarnaast heeft Lindemans ook haar stempel gedrukt op de markt van sterke dranken. De brouwerij heeft Premium Distilled Gins gelanceerd, gemaakt van destillaten van hun lambiekbieren zoals Oude Kriek. Dit toont de veelzijdigheid van lambiek als basis voor verschillende dranken en bewijst dat Lindemans niet alleen meesters zijn in het brouwen van bier, maar ook in het creëren van nieuwe en spannende producten.

Een duurzame toekomst

Brouwerij Lindemans is niet alleen toegewijd aan het brouwen van uitstekende bieren, maar ook aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De brouwerij heeft verschillende stappen ondernomen om haar impact op het milieu te minimaliseren, zoals het gebruik van zonne-energie en energiezuinige koelinstallaties. Momenteel wordt ongeveer 30% van het energieverbruik van de brouwerij opgevangen door zonnepanelen.

Ook heeft de brouwerij een eigen waterbron en hergebruikt ze restwater om haar ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze initiatieven maken deel uit van een bredere inspanning om een duurzame toekomst te waarborgen, niet alleen voor de brouwerij zelf, maar ook voor de regio en de gemeenschap waar ze deel van uitmaakt.

Bovendien is de brouwerij actief betrokken bij het promoten van duurzame mobiliteit. Jaarlijks organiseert ze de Lindemans Lambic Tour, een fietstocht van het Pajottenland naar Brussel, waarmee ze mensen aanmoedigt om bewust na te denken over hun ecologische impact.

Lambiek: Een cultureel erfgoed

Lambiek is meer dan alleen bier; het is een essentieel onderdeel van het Belgische culturele erfgoed. De traditie van spontane gisting gaat duizenden jaren terug en werd in de middeleeuwen op grote schaal toegepast. Vandaag de dag blijft lambiek een symbool van ambachtelijk vakmanschap en wordt het beschouwd als een van de meest unieke bieren ter wereld.

Het Pajottenland, waar de lambiek wordt gebrouwen, wordt vaak vergeleken met Toscane, maar dan voor bier. Net zoals de wijngaarden van Toscane wereldberoemd zijn, is het Pajottenland de bakermat van lambiek. De wilde gisten en unieke microflora maken dit gebied tot een van de weinige plaatsen ter wereld waar lambiek kan worden gebrouwen. Daarom is lambiek niet alleen een drank, maar ook een weerspiegeling van het terroir van deze bijzondere regio.

Ontdek de wereld van Lindemans

Met haar diepgewortelde traditie, innovatieve geest en toewijding aan kwaliteit, blijft Brouwerij Lindemans een van de belangrijkste spelers in de Belgische bierwereld. Of je nu een doorgewinterde bierliefhebber bent of net begint met het ontdekken van speciaalbier, de lambiekbieren van Lindemans bieden een unieke ervaring die je niet snel zult vergeten.

Benieuwd naar het volledige aanbod van Lindemans-bieren? Bezoek onze website om alle bieren van Lindemans te ontdekken. Probeer klassiekers zoals Lindemans Perzik en Lindemans Framboos, en laat je verrassen door de veelzijdigheid van lambiek.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking