Het brouwproces van bier
Het brouwproces van bier
Hoe brouw je bier? Als je voor jezelf een biertje inschenkt of een lekker biertje aan de bar besteld en deze voor je getapt wordt denk je misschien nooit aan hoe het bier gemaakt is. Je drinkt het biertje op, besteld er nog een, je besteld een ander bier en probeert er zo een aantal uit. Wat zijn nou de stappen in het brouwproces? Of waaruit bestaat uit brouwproces? Voor een drank wat voor 90 tot 95% uit water bestaat is het bijzonder dat het verandert in een drank met kleur wat wordt afgesloten door een schuimkraag. Hieronder volgen de stappen in het brouwproces waarin de ingrediënten van bier, water, graan, gist en hop worden verwerkt tot het eindresultaat, bier of speciaalbier. De stappen in het brouwproces zijn mouten, schroten, maischen, klaren, wort koken, gisten en bottelen.
Mouten
Een van de ingrediènten van bier is gerst. Dit is een graansoort die verwerkt wordt tot fijne korrels. De korrels veranderen in deze stap van het proces van korrel naar mout. Om bepaalde grondstoffen uit deze korrels te trekken moet de korrel zich ontkiemen. Dit vindt plaats nadat de korrels zich hebben volgezogen met water als de korrels in water liggen te weken en vervolgens in een kiemkast worden geplaatst. Tijdens het ontkiemen komen er enzymen vrij die zetmeel om kunnen zetten in suikers. De suikers worden later in het proces omgezet in alcohol en koolzuur. Het ontkiemproces van de korrel wordt gestopt door de korrels te drogen in ovens. Na het drogen van de ontkiemde korrels is er mout ontstaan. De kleur van het mout wordt bepaald door de temperatuur van de oven. Hoe hoger de temperatuur in de oven, hoe donkerder de kleur van mout. De kleur van mout bepaald ook de kleur van het bier en heeft ook effect op de smaak van het bier. Een uitgebreide stappenplan van het vermoutingsproces lees je hier.
Schroten
Tijdens het schroten wordt het mout gemalen of geplet. Het is belangrijke dat de kaf niet beschadigd mag raken omdat de tannine in de kaf een wrange smaak aan het bier kunnen geven. Het schroten van mout gebeurt om meerdere redenen. Bij het malen of pletten van mout worden de zetmeellichamen kapot gemaakt zodat het water met daar in de enzymen dit om kan zetten tot suikers. Een andere reden is dat de kaf die om een korrel heen zit na het maischen een filterbed vormt. Het eindproduct van deze stap in het proces heet schroot.
Maischen
Na het schroten en mouten wordt het geschrote mout opgelost in water. Het water wordt samen met de mout een soort beslag. Tijdens dit proces vinden er temperatuurveranderingen plaats variërend van 50 graden Celcius tot 75 graden Celcius. Tijdens het maischen worden de enzymen in mout weer geactiveerd zodat de zetmeel verder afgebroken wordt tot suikers. In de suikers die ontstaan zit een verschil in gistsuikers en restsuikers. Gistsuikers kunnen door gist omgezet worden in alcohol en koolzuur. Restsuikers bepalen de zoetheid en volheid van het bier dat gebrouwen wordt.
Klaren
Bij het klaren wordt het beslag dat tijdens het maischen is ontstaan gefilterd. Hierbij maakt de brouwer gebruik van kaf van de korrels die een natuurlijk filterbed vormen. Door het filteren ontstaat er een heldere suikerrijke vloeistof. Deze vloeistof noemt men wort.
Wort koken
In een brouwketel wordt de wort aan een de kook gebracht. Tijdens het koken van de wort is hop het derde basisingrediënt wat aan het recept wordt toegevoegd. De hop wordt toegevoegd om zijn bittere smaak en de aroma’s van het bier te bepalen. Hop zorgt ook voor een stabiele schuimkraag en heeft invloed op de houdbaarheid van het bier.
Gisten
Gist wordt van oudsher niet meegerekend tot een ingrediënt van bier. Dit komt omdat het een levend organisme is en men vroeger niet kon definiëren of vaststellen. Door gist toe te voegen aan de vloeistof worden de gistsuikers omgezet in alcohol en koolzuur. Voordat het gist toegevoegd kan worden moet de wort gefilterd worden. De temperatuur is bij de gisting van het bier ook belangrijk. Het bepaald ook of het bier dat ontstaat een bovengistend of ondergistend bier is. Bij een lage temperatuur, ongeveer 5 graden Celcius, vindt er een trage vergisting plaats. De gistcellen zakken bij lage temperatuur naar de bodem, dit noemt men lage gisting of ondergisting. Bij een hoge temperatuur, kamertemperatuur, gaat de gist drijven in het bier. Dit noemt men hoge gisting of bovengisting. Na het gisten is het brouwproces compleet.
Lageren
Zodra het brouwproces volledig doorlopen is moet het bier nog een bepaalde periode rijpen. Tijdens het rijpingsproces kan de smaak zich nog verder ontwikkelen en kan er nog een gisting plaats vinden waardoor het alcohol- en koolzuurgehalte verandert. Het lageren kan plaatsvinden in gesloten metalen kuipen, ketels of op houten vaten. Na het lageren kan het bier gebotteld of in een fust gedaan worden. Het bier is klaar voor consumptie.