Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Job Nijhoff, 6 april 2022

Het verschil tussen dubbel, tripel en quadrupel

Klassieke bierstijlen zijn onder andere trappistenbieren of abdijbieren waarbij de varianten dubbel, tripel en quadrupel worden gebruikt. Denk aan La Trappe Dubbel, La Trappe Tripel of La Trappe Quadrupel of aan Westmalle Dubbel en Tripel. Maar wie het flesje goed bestudeerd ziet dat de termen dubbel, tripel en quadrupel niet in verband staan met het alcoholpercentage. Dan blijft de vraag natuurlijk: Wat is de theorie achter dubbel, tripel en quadrupel. Van de bovengenoemde varianten is vaak ook een blond bier. En die bierstijl is ook belangrijk om het verschil tussen dubbel, tripel en quadrupel uit te leggen.

Het brouwproces van bier

Om het verschil uit te leggen is het belangrijk te weten wat de basisingrediënten zijn en welke impact het ingrediënt maakt op het eindresultaat. De basisingrediënten van bier zijn:

  • water
  • bron van zetmeel (gerst/tarwe/haver/spelt etc.)
  • hop
  • gist

Het brouwproces is uitgebreid beschreven in deze blog. Tijdens het brouwproces wordt de bron van zetmeel verwerkt tot mout (gerstemout, tarwemout etc.) en samengevoegd met water zodat het een beslag wordt. In dit beslag komen suikers vrij uit de bron van zetmeel die vergist kunnen worden en dus worden omgezet in alcohol en koolzuur. En om het verschil uit te leggen tussen dubbel, tripel en quadrupel is de mout belangrijk. Hieronder worden de bierstijlen beschrijven en met fictieve cijfers wordt het verschil tussen blond, dubbel, tripel en quadrupel uitgelegd. 

Brouwen van blondbier

Blondbier heeft zo zijn eigen kenmerken zoals kleur, bitterheid en maximum alcoholpercentage. Blondbier is vrij licht van kleur wat betekent dat de mout die gebruikt wordt ook vrij licht van kleur is. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter blondbier te brouwen wordt 120 kilo mout gebruikt. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van het bier waardoor het uiteindelijk tot een blondbier behoort.

Brouwen van dubbel

Ook de bierstijl dubbel heeft zo zijn eigen kenmerken zoals kleur, bitterheid en maximum alcoholpercentage. Dubbel is donker van kleur wat betekent dat de mout die gebruikt is ook donker van kleur is. Dit kan door de mout te drogen en licht te branden. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter dubbel te brouwen wordt er 240 kilo mout gebruikt. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de keur en alcoholpercentage van het bier waardoor het uiteindelijk tot een dubbel behoort. 

Brouwen van tripel

Tripel heeft uiteraard ook zo zijn eigen kenmerken zoals kleur, bitterheid en alcoholpercentage. Tripel is licht van kleur waarvoor lichte mout is gebruikt. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Tripel te brouwen is 360 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier. Het alcoholpercentage is wat hoger dan dubbel maar neemt niet evenredig toe als mout.

Brouwen van Quadrupel

De Quadrupel is varieert van licht naar donker in kleur en een heeft weer andere kenmerken zoals kleur, bitterheid en alcoholpercentage. Fictief voorbeeld: Om 1000 liter Quadrupel te brouwen is 480 kilo mout nodig. Tijdens het brouwproces ontwikkeld zich de kleur en alcoholpercentage van bier. Het alcoholpercentage is wat hoger dan dubbel, en tripel maar neemt niet evenredig toe als mout. 

Het verschil tussen dubbel, tripel en quadrupel

Zoals je in de bovenstaande fictieve voorbeelden kunt zien is er een toename in mout. En de hoeveelheid mout verwijst naar de biertermen dubbel, tripel en quadrupel. Hieronder nogmaals de fictieve cijfers op basis van 1000 liter:

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »