Het verschil tussen een porter en een stout
Oorsprong
De naam porter kwam enkele honderden jaren geleden voor het eerst voor. De porter was een donker bier zoals velen van de bieren uit die tijd. Dit komt omdat de mout verwarmd moet worden in het brouw proces en dit was in die tijd lastig om precies te regelen en was daarom vaak heel warm en daar werd de mout dan weer donker van. Er bleef ook relatief veel rest suiker achter in het bier waardoor er weinig alcohol in zit en het was echt een energiebron voor de arbeiders. De porter werd veel gedronken door de sjouwers van de haven in Londen en deze mensen werden porters genoemd vandaar de naam porter.
Het stout bier komt voort uit de porter. Er zijn altijd brouwers aan het experimenteren en zo is ook de stout ontstaan. Er waren in die tijd brouwers die een porter met meer alcohol gingen brouwen en deze werd de ‘stout porter’ genoemd. ‘stout’ betekent ‘stevig’ in het Engels.
In Ierland werden dezelfde bieren gemaakt en daar is het stout van vandaag ontstaan. De brouwerij Guiness begon het met haver te brouwen, doordat gerst zwaar belast werd als brouwgraan. Haver geeft een droog mondgevoel en maakte het bier betaalbaarder. Zo werd de Ierse variant een nieuwe bierstijl: droger en bitterder, omdat er minder restsuiker achterbleef.
Overeenkomsten
Beide bierstijlen kenmerken zich door een diep donkerbruine kleur, die op zwart lijkt. Dat kan je zien als het licht direct doorheen schijnt. Je vindt ook altijd een milde tot stevige bitterheid. Dit komt niet alleen door de hop maar ook door de mout. Hoe meer deze is gebrand, hoe meer de koffie bitterheid je proeft.
Verschillen
Een porter is altijd wat ‘zoeter’ dan een stout en dat geeft een voller body en meer plakkerig mondgevoel. Stout begon als een ‘stevigere’ porter, maar tegenwoordig is een porter ‘steviger’. Een stout is nooit zoet of je moet een milk stout drinken.