Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. In een maand als dry januari wordt er veel alcoholvrij bier gedronken in plaats van de regulieren bieren. En daarnaast wordt het er veel reclame gemaakt om niet te drinken als je nog achter het stuur kruipt. Een belangrijke factor in de groei van alcoholvrij bier is dat de kwaliteit van dit bier steeds beter wordt. Tussen een bier met en een bier zonder alcohol zit qua smaak steeds minder verschil. Bieren met alcohol ontstaan doordat gist suikers omzet in koolzuur en alcohol. Een interessante vraag is natuurlijk: Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt? Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken. Hieronder volgen 4 manieren om alcoholvrij bier te maken.
Bekijk het assortiment alcoholarm bier
#1 Filteren
Eén van de manieren om alcoholvrij bier te maken is door het bier met alcohol te filteren. Dit is een erg duur proces waardoor alleen de grote merken deze methode kunnen toepassen. Door miljoenen liters door een machine te filteren ontstaat er een alcoholvrije variant van bier. Voorbeelden van een biermerk dat op deze manier alcoholvrij bier maakt is Brugse Sportzot van brouwerij de Halve maan uit Brugge.
#2 Speciale Gist
Een andere manier om alcoholvrij bier te produceren is het gebruiken van speciale gist. Bij het standaard brouwproces zet gist suikers om in koolzuur en alcohol. Er bestaan meerdere soorten gist om bieren te onderscheiden in smaak, maar er is dus ook een speciale gist die alleen koolzuur produceert. Deze gist kan ook suikers omzetten naar alcohol maar op het moment dat de gistcel dat van plan is breekt de brouwer het gistproces af. De meeste alcoholvrije bieren worden op deze manier gemaakt. Voorbeelden van biermerken met alcoholvrije bieren die met speciale gist zijn gemaakt zijn Van de Streek Non Alcohol Playground IPA, Bavaria 0,0% en Grolsch 0,0%.
#3 Destilleren ![]()
Alcoholvrij bier ontstaat ook doordat bier met alcohol gedestilleerd wordt in een vacuüm. Destillatie zorgt ervoor dat alcohol ontrokken wordt uit het bier met alcohol. Hierbij verliest het bier ook diverse aroma's die op een later moment weer worden toegevoegd. Bij vacuümdestillatie ontstaat er in een afgesloten ruimte boven de vloeistof een lagere druk tot onder de atmosferische druk. Hierdoor kan er met minder energie gedestilleerd worden. Voorbeelden van biermerken die door middel van destilleren alcoholvrije bieren produceren zijn Heineken 0,0%, Hertog Jan 0,0% en Leffe 0,0%.
#4 Mengen ![]()
De meest bijzondere manier van het maken van alcoholvrij bier is mengen. Hierbij worden er verschillende ingrediënten met elkaar vermengd om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van alcoholvrij bier. Een voorbeeld van dit bier is Braxxz Porter."