Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Job Nijhoff, 16 maart 2022

Ingrediënten van bier

De ingrediënten van bier

Heb je dat ook wel eens met een bepaalde drank? Je drinkt het al een tijdje maar je hebt je er nooit in verdiept welke ingrediënten erin zitten of hoe het gemaakt wordt. Daarom worden hieronder de basisingrediënten van bier beschreven. Voor pils zijn er 4 ingrediënten die aan de hand van een brouwproces worden gebruikt om tot pils te komen. Voor speciaalbier worden er vaak andere ingrediënten extra toegevoegd of een stap in het brouwproces aangepast. De extra ingrediënten die in het brouwproces worden toegevoegd zijn bijvoorbeeld kruiden, vruchten en planten. Omdat brouwers steeds innovatiever en vindingrijker worden kom je soms de gekste ingrediënten tegen die tot verrassende combinaties komen.

Water

Bier bestaat voor ongeveer 90% uit water. Dit bestandsdeel van bier heeft een groot effect op bier. Het bepaald namelijk hoe het bier eruit ziet, het uiterlijk, en het water heeft invloed op de smaak en aroma van het bier. Maar water heeft niet alleen effect op kenmerken van het eindproduct bier maar ook op het proces tijdens het brouwen. De zuurgraad wordt bepaald door de mineralen in het water en daarnaast heeft het water ook effect op de activiteit van de enzymen, gedrag van eiwitten en het proces tijdens maischen. Omdat iedere brouwer steeds meer eisen stelt aan de kwaliteit van het water wordt het water eerst gecontroleerd, gekookt en getest door de brouwer. Eventueel wordt het water ook gefilterd. Het water mag niet te hard zijn en moet een neutrale smaak hebben. Grote brouwerijen die op meerdere locaties en in verschillende landen brouwen kunnen tegenwoordig het water makkelijk reproduceren zodat het bier dat ze brouwen overal dezelfde kwaliteit heeft.

4 steden die bekend staan om invloed van het water op bier!

Graan

Voor bieren is gerst een veelgebruikte graansoort door brouwers. Er is een speciale brouwersgerst die veel zetmeel bevat en maar weinig eiwitten. Gerst behoort tot de grassenfamilie en is afkomstig van de wilde gerst uit het Midden-Oosten. Andere graansoorten die tot de grassenfamilie behoren en veel gebruikt worden voor het brouwen van bieren zijn

  • tarwe,
  • maïs,
  • rogge,
  • rijst,
  • haver

Tarwe wordt veel gebruikt bij witbier wat zorgt voor een verfrissende en minder volle smaak. Rijst zorgt voor een zachter en wat zoeter bier met een lager alcoholpercentage. Haver geeft het bier een milde smaak en laat het bier aangenaam in de mond voelen.

Verschillende bronnen van zetmeel

Hop

Hop wordt gebruikt voor balans in het bier. De gerst zorgt vaak voor een wat zoeter effect maar door het toevoegen van de hop krijgt het bier een bittere smaak. De hop is afkomstig van een klimplant die in Nederland van nature voorkomt. Er zijn vele soorten hop die onderscheiden worden in 3 hoofdcategorieën.

  1. Aromahop
  2. Bitterhop
  3. Dubbeldoelhop

De hopsoorten worden gerangschikt in deze categorieën aan de hand van het percentage alfazuur. Aromahop heeft een mild gehalte aan alfazuur. Het geeft het bier heerlijke aroma. Bitterhop heeft een alfazuurgehalte van wel 70 tot 75%. Deze hopsoort geeft een bittere smaak aan het bier. Duel purpose hop levert effect op beide doelen. Het voegt zowel aroma als bitter toe aan het bier.

Hier lees je alles over hop!

Gist

Gist is een eencellige schimmel. Het zet glucose om in ethanol en koolzuurgas. De bekendste soorten gist zijn bakkersgist en biergist. Bakkergist wordt gebruikt bij het bakken van brood. Biergist wordt gebruikt bij het brouwen van bier. De gistcellen hebben suikers nodig om te groeien. Deze suikers zitten in het gerstemout wat ontstaat als er warm water wordt toegevoegd aan de gerst. In het brouwproces zorgt de gistcel voor het alcoholgehalte van het bier en de koolzuur in het bier.

Wat doet gist?

Extra ingrediënten voor speciaalbier

Vooral bij speciaalbieren worden extra ingrediënten toegevoegd om het bier te onderscheiden van anderen. Denk aan:

  • Groenten en Fruit
  • Kruiden

Groenten en fruit kunnen voor een verrassend effect zorgen bij de ontwikkeling van bieren. Er zijn bijvoorbeeld Lambiekbieren waarbij soorten fruit als aardbeien, frambozen en perzik gebruikt worden. Maar door de steeds innovatievere en vindingrijkere brouwers worden er tegenwoordig ook ingrediënten gebruikt als appel, peer en banaan. Ook kruiden kunnen zorgen voor een verrassend effect aan het bier. En dan met name aan de smaak. Veel gebruikte kruiden in bieren zijn koriander, kaneel en tijm. Andere kruiden die in het brouwproces gebruikt worden zijn honing, gember of verschillende soorten suiker. De kruiden worden gebruikt in speciaalbieren variërend van witbier, tripel en blond tot inda pale ale, bockbieren, stouts en winter ales."


Hier lees je alles over het brouwproces

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »