Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Rik, 13 mei 2022

Kombucha: wat is het en hoe wordt het gemaakt?

Waar dit jaren terug nog een drankje was voor de echte geitenwollensokken staat het tegenwoordig gewoon in de supermarkt: Kombucha. Je kunt het kant en klaar kopen, maar een beetje foodie maken er een leuk DIY projectje van.

Niet alleen de smaak, maar ook de probiotica die goed is voor je darmstelstel en andere gezondheidsvoordelen die er behaald zouden kunnen worden zijn even berucht als geroemd. De een zweert erbij, de ander vindt het de zoveelste hype.

Wij van CraftOnly zijn dol op alle eten - en drinkenswaren die tot stand komen door het mooie proces van fermentatie dus nemen het op de koop toe dat het dan ook wel goed voor je zal zijn. Eigenlijk maakt het ons niet zo gek veel uit. Het is ook gewoon kei lekker! En de etiketten een lust voor het oog voor de estheten onder ons.

Wat is kombucha?

Kombucha is gefermenteerde thee en suiker. Het wordt gemaakt met behulp van een mix aan bacteriën en gisten, de zogenaamde SCOBY.

Oorsprong van Kombucha

Alhoewel de knappe koppen er niet unaniem over eens zijn, zijn er verhalen over dat Qin Shi Huangdi – de eerste keizer van China – al ooit kombucha dronk. Rond diezelfde periode zijn er aanwijzingen dat de zieke Japanse keizer genezen zou zijn geweest door het drankje wat zijn dokter voor hem had gemaakt. Het wijst er dus op dat de oorsprong in elk geval in het oosten ligt. Niet gek ook als je bedenkt dat daar ook het verbouwen en drinken van thee al populair was. In tegenstelling tot in Europa waar de mensen vooral druiven en granen fermenteerde.

Hoe wordt Kombucha gemaakt?

Om Kombucha te maken moet je eerst een sterke thee trekken. Giet deze in een schone weckpot en wacht tot de thee lauw is en roer er suiker doorheen totdat deze volledig is opgelost. Wanneer de thee bijna helemaal is afgekoeld voeg je de kombucha-zwam ofwel SCOBY toe. Daarna giet je ook wat azijn (of kombucha) bij het mengsel. Sluit de pot af met een schone theedoek door deze strak vast te binden. Daarna zet je de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Na twee weken zullen de suikers door de zwam zijn omgezet, zeef je de kombucha door een fijne filter en vul je de kombucha af in flessen. Daarna laat je deze nog wat nagisten waardoor er nog wat koolzuur oplost in de kombucha voor een extra verfrissend effect.

Veel verschillende varianten

Koffie, kumquats, rozen. Gember, jasmijnthee en szechuanpeper. Bloedsinaasappel, bergamot en peper. Je verzint het niet of het is wel een kombuchasmaak! Een van de toffe dingen van de wereld van kombucha is dat er, net als bij craft bier, flink wordt geëxperimenteerd met allerlei bijzondere smaakcombinaties waardoor het een nog complexer en diepere smaak krijgt.

Dat maakt het ook een heel geschikt drankje om te verwerken in (alcoholvrije) cocktails.

Is kombucha gezond?

Er is nooit echt goed wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus de gezondheidseffecten van kombucha berusten vooral op wat fervente drinkers beamen te merken. De verschillende bacteriën, schimmels en gisten zullen wel een goed effect hebben op je spijsvertering omdat we dat ook bij meerdere gefermenteerde producten zien (zuurkool en yoghurt bijvoorbeeld). In elk geval gezonder dan een coca-cola met kneiterveel suiker of een fruitsapje gemaakt van vruchtenconcentraat.

Kun je ziek worden van de bacteriën in kombucha?

In feite is de zuurgraad van kombucha zo laag dat er geen pathogenen (ziekmakende bacteriën) in groeien. Maar mensen met een slechte gezondheid, oude mensen en kleine kinderen zijn kwetsbaar en laten dit heerlijke drankje beter staan.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking