Mede: bier of wijn?
Het is de alleroudste alcoholische versnapering in de historie van de mens. En toch weten velen niet wat het nou eigenlijk is. Is Mede nou wijn? Is het bier? Of is het beiden? In deze blog lees je alles over wat Mede is, hoe het gemaakt wordt en wat je qua smaak kan verwachten.
Is Mede wijn of bier?
Om de discussie voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen, hebben we hier het antwoord. Het is geen van beiden. Bier wordt gemaakt door suikers te fermenteren die zijn onttrokken uit mout terwijl wijn wordt gemaakt door suikers te fermenteren die uit fruit zijn genomen. Mede wordt daarentegen gemaakt door de suikers in honing te fermenteren. Omdat honing geen graan en ook geen vrucht is, valt Mede niet in de categorieën bier of wijn.
Mede wordt vaak honingwijn genoemd maar dit is het dus niet. de populariteit van Mede is gaan groeien toen de populariteit van speciaalbier groeide. Ondanks dat Mede het oudste alcoholische gedronken drank ter wereld is, was het op dat moment moeilijk het product als een los iets te categoriseren. Dat is de reden dat een Mede tussen de wijnen en bieren is geplaatst, puur uit gemak en verwarring te voorkomen.
De MB Dravnieka Atraitne van Labietis is een vatgerijpte Mede van 14%. Een Mede met een karakteristieke zoetheid en kruidige aroma's. Door de rijping op Port vaten smaken van vanille, gedroogd fruit en tabac en flink wat koolzuur wat uniek is voor mede.
De Tumsas Ragana van Labietis is een Mede van 15,6%. Deze mede heeft haar karakter doordat er veel gebruik is gemaakt van kruiden. Smaken van kaneel en anijs komen naar voren wat het een mooie Mede maakt voor de koudere dagen.
Hoe wordt Mede gemaakt?
Simpelweg wordt bij het proces van het maken van Mede, honing met water gemengd om de natuurlijke suikers te verdunnen. Hierna wordt gist toegevoegd om het te laten fermenteren. Naast honing kunnen er als smaakmakers nog fruit en kruiden toegevoegd worden. Natuurlijk worden tijdens de fermentatie de temperaturen van het mengsel en de hoeveelheid water aangepast waar nodig. Uiteindelijk kan het product gerijpt, gefilterd en/of gebotteld worden.
De smaak van Mede
Medes kunnen een hoop verschillende smaken hebben. Het ligt er puur aan welke ingrediënten worden toegevoegd aan het mengsel. Uiteindelijk kun je een zure, zoete of zelfs droge Mede krijgen. Ben je fan van zoete smaken en een plakkerig mondgevoel? Dan zijn Medes gemaakt met bessen of rood fruit een goede keuze. Houd je van stevige en zwaardere smaken? Ga dan voor een Mede met veel kruiden. Deze hebben over het algemeen een wat heftige smaak en een dikker mondgevoel. En ben je doorgaans een IPA of lichtere bieren drinker? Ga dan voor een Mede gebrouwen met citrusvruchten zodat de smaak van het product je niet te heftig wordt.