Oneindig veel rondjes zonder te gaan draaien
In de wereld van craft bier is er één segment dat ieder jaar nog groeit in aandeel: alcoholvrij/alcoholarm. In veel supermarkten worden er evenveel meters bieren zonder alcohol als met alcohol worden aangeboden aan de consument. Het is dus niet zo gek dat (bijna) iedere kleine brouwerij op deze voorbij denderende trein wil springen om de bierliefhebber te kunnen blijven binden, ook in tijden van minderen.
Maar zo vanzelfsprekend is het toevoegen van een alcoholvrij bier aan je assortiment niet. Het bereidingsproces van alcoholvrij bier is namelijk nog complexer dan een ‘gewoon’ biertje! In ons artikel over alcoholvrij bier gaan we dieper in op de manier waarop dat wordt gemaakt. Alcohol zorgt net als suiker, zout en vet voor smaak. Denk maar eens aan vanille-extract: geen wonder dat dit op basis van alcohol wordt gemaakt. Alcohol gaat namelijk makkelijk verbindingen aan met smaakstoffen waardoor deze beter uit de verf komen. Of, in het geval van bier, uit het glas!
"Alcohol zorgt net als suiker, zout en vet voor smaak"
Om alcoholvrij bier te maken moet je van goede huizen komen
Om een alcoholvrij craft bier te maken moet je van goeden huize komen. Technische know how hebben, vergroeid zijn met het brouwproces en bovenal creatief zijn om te compenseren voor een belangrijk smaakcomponent. Niet zo gek dus dat Stadsbrouwerij 013 en 100 Watt Brewery hun krachten bundelden voor dit project! Het resultaat mag er wezen. De Merry Go Round is een smaakvolle en fruitige New England IPA die goede Untappd scores ontvangt (binnen zijn stijl) en in 2021 is bekroond met een zilveren medaille op de Dutch Beer Awards.
"Huib is een lopende, brouwende bierencyclopedie"
Het beste alcoholvrije speciaalbier wordt in Tilburg gebrouwen
Tijd dus voor Hellobier om een kijkje in de keuken te nemen bij de brouwers achter het bier. Op naar Stadsbrouwerij 013! Verscholen in de hippe Tilburgse Piushaven ligt de brouwerij en brewpub van Stadsbrouwerij 013. Hier worden er in de 2000L installatie iedere week verse batches craft bier gebrouwen door een enthousiast team van 4 personen.
The leader of the pack is Huib. Een echte zwaargewicht in de wereld van craft beer. Deze man is als het ware een lopende, brouwende bierencyclopedie. Hij werkte al in de wereld van bier nog voor deze hip & happening was. Eerst bij een grote speler op de biermarkt, maar uiteindelijk maakte hij de overstap naar de wereld van Craft Bier. Gelukkig nam hij zijn bakken met kennis wel mee, en dat zie je direct wanneer je de brouwerij binnenstapt. Voor een brouwerij van dit formaat staat er opvallend veel meetapparatuur en Huib kent zijn bieren tot op detailniveau.
"Bij een 0.0 bier denk je al gauw aan limonade"
Smaakvolle samenwerking resulteert in alcoholvrije topper
Hoe is de Merry Go Round ontstaan? De brouwers van beide brouwerijen zijn samen gaan zitten en in dit bier komen hun kwaliteiten perfect samen. Huib is op technologisch en procesmatig vlak extreem goed, waarbij Rob op creatief en innovatief vlak excelleert. Bij de vraag naar het vinden van de naam Merry Go Round vertelt Rob Bours het volgende: ‘Bij een 0.0 denk je al gauw aan limonade. Limonade doet weer denken aan kinderen en die spelen graag. In Eindhoven en Tilburg staan oude carrousels te draaien en dat paste dus goed bij de collab tussen de brouwerijen en het thema ‘spelen’.” Op originele etiket van de Merry Go Round, die in 2019 werd gelanceerd, staan de meest markante gondel Je kunt rustig die draaimolen instappen met een kratje Merry Go Round en er komt geen einde aan want je wordt toch niet dronken” vult hij lachend aan.
"Non – en laagalcoholisch wordt een stijl die ook gedronken wordt als men niet hoeft te rijden of zwanger is, maar gewoon omdat het verdomd lekker bier is"
De toekomst van alcoholvrij craft bier
De brouwerijen kijken met open blik naar de toekomst: “Tussen het geweld van de grote brouwers zal craft hier ook steeds meer zijn weg gaan vinden door innovatieve bieren met verrassende smaken in verschillende stijlen te ontwikkelen. Non- en laagalcoholisch wordt een stijl die ook gedronken wordt als men niet hoeft te rijden of zwanger is, maar gewoon omdat het verdomd lekker bier is.” Aldus Wesley, de vertegenwoordiger van de brouwerijen. Rob geeft aan dat vooral de kwaliteitscontrole nog een belangrijke uitdaging is “Daarbij is craft 0,0 vaak aan een snelle smaak degradatie onderhevig. Wat ik uit mijn omgeving terugkrijg, is dat veel bieren na 3 maanden al niet meer voldoen aan de kwaliteit bij het uitbrengen van het bier.”
En kwaliteitscontrole is makkelijker te realiseren met een groot budget voor lab apparatuur en meetinstrumenten. Niet bepaald de realiteit voor veel kleine brouwers. Misschien moeten deze een voorbeeld nemen aan Stadsbrouwerij 013 en 100 Watt Brewery en de krachten bundelen.