Spreek je India Pale Ale nu uit als Iepa, Ippa of ...
IPA, IPA, IPA, IPA,....
Wat is het verhaal achter IPA? Waar staat IPA voor? En hoe drink je IPA het best? Dit speciaalbier wint steeds meer populariteit in het totale aanbod van speciaalbieren. Lekker hoppig maar toch ook frisse en fruitige tonen zijn terug te vinden in de smaak. Antwoorden op de vragen lees je in deze blog over het speciaalbier IPA. Ook kun je bij Hellobier.nl een IPA pakket bestellen.
Wat betekent IPA?
IPA staat voor India Pale Ale en wordt op verschillende manieren uitgesproken. Sommige zeggen IEPA, anderen weer Ippa en vaak hoor je ook Aipiee. Hoe je het uitspreekt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Op het terras, aan de bar of in een eetcafé weten ze wel welk speciaalbier ze moeten serveren als je het op een van deze manieren uitspreekt.
Waar komt IPA vandaan?
IPA of India Pale Ale komt oorspronkelijk uit Engeland. Deze stijl van het speciaalbier heeft zijn naam te danken aan de tijd dat Engeland nog kolonies bezat in het verre oosten. Britse soldaten voeren over de zeeën naar India. Deze reis duurde zo’n 4 à 5 maanden. In het begin van deze periode namen ze bier mee op reis dat bedierf tijdens de reis. Dit bier werd Pale Ale genoemd. De britse soldaten die dus in India zaten konden niet genieten van het bier dat ze thuis gewend zijn. Daar verzonnen de Britten wat op.
Natuurlijke conserveringsmiddelen
Om het bier dat men brouwde langer goed te houden bedacht de brouwmeester het volgende. Alcohol en hop zijn natuurlijke conserveringsmiddelen. Door het alcoholgehalte, in het bier dat men brouwde, te verhogen in combinatie met het toevoegen van hop werd het bier langer houdbaar. Het bier wat mee op de schepen werd vervoerd werd door de hop bitterder. Zo ontstond de IPA zoals we die nu terugzien in het assortiment van speciaalbieren.
Verschillende stijlen van het speciaalbier IPA
Er zijn verschillende variaties in de stijl van India Pale Ale. Deze gevarieerde IPA's zijn ook terug te vinden in het IPA pakket van Hellobier.nl Waar eerst de India pale ale’s vooral bitter waren, daar herken je tegenwoordig ook zoete, fruitige en frissen tonen in het speciaalbier. Dit is vooral te danken aan de manier van kweken van hop. De hoeveelheid hop die tijdens het brouwproces het speciaalbier gebruikt wordt heeft ook invloed op de stijl. Zo bestaat er ook een Double India Pale Ale waarbij er twee keer zoveel hop en mout wordt gebruikt dan normaal. Ook variëren India Pale Ale’s in kleur door gebruik van verschillende mouten.
Het alcoholgehalte varieert tegenwoordig ook doordat bierbrouwers verschillende recepten proberen. India Pale ale is ooit begonnen met een verhoogd alcoholgehalte zodat het langer goed bleef. Tegenwoordig bestaan er ook Session IPA’s waarbij het alcoholgehalte tussen de 4% en 5% is. Meer over de stijlen van IPA’s en India Pale Ales wordt in een andere blog beschreven.
Heb je na het lezen van deze blog zin in een India pale ale?