Thuis bierproeverij
Bierproeverij thuis of op een willekeurige locatie,
Leuk dat je gaat beginnen aan een bierproeverij. Het is gebruikelijk dat een bierproeverij wordt opgebouwd aan de hand van het alcoholpercentage. Je begint daardoor met een laag alcohoisch bier en eindigt vervolgens met een wat hoger alcoholisch bier. Laat je verrassen door de verschillende bierstijlen gemaakt van 4 basisingrediënten water, mout, hop en gist met zo nu en dan een extra toevoeging.
Veel Plezier!
De theorie achter een aantal bierglazen
Blanche de Namur
Herkomst: Yvoir, België
Citruskleurig Witbier met stevige schuimkraag en een alcoholpercentage van 4,5%. Romige smaak met citrustonen en door zijn laag alcoholpercentage een ideale dorstlesser op zonnige dagen. De afdronk is volmondig en eveneens fris. Blanche de Namur is afkomstig van brouwerij du Blocq uit België
Witbier is een frisse bierstijl die extra populair is in de zomermaanden. Maar op andere momenten van het jaar is het ook een ideale starter van een bierproeverij. Verfrissend en het koolzuurgehalte maakt je mond schoon voor de volgende bieren. Het advies is om een bierproeverij niet te zwaar te beginnen. En met een alcoholpercentage van 4,5% is dit een relatief laag alcoholisch bier.
Men verward witbier nog wel eens met weizen. De bierstijlen lijken ook veel op elkaar maar er zijn zeker een aantal verschillen. Die leggen we uit in onderstaande video.
Wat is het verschil tussen een witbier en weizen?
Alcoholpercentage: 4,5%
Advies serveertemperatuur: 5 à 6 graden.
Omer VanderGhinste
Herkomst: Kortrijk, België
Robijnrood tot kastanje bruin van kleur met een beige schuimkraag. Zoete geur met karameltonen. In de smaak frisse lichtzurige toetsen in combinatie met de karameltonen. Zoetzuur van smaak.
VanderGhinste Rood bruin is een traditioneel Vlaams oud bruin. In tegenstelling tot de oud bruin die wij kennen is dit bier gemixt met een lambiek die 18 maanden heeft mogen rijpen. Dit geeft het bier een goed gebalanceerde en toegankelijke zure smaak.
Zure smaak ontstaat onder andere door een wilde vergisting. Pils, het meest gedronken bier ter wereld is een ondergistend bier. En de meeste speciaalbieren zoals blond, dubbel en tripel zijn bovengistend.
Het verschil leggen we uit in onderstaand filmpje.
Bier ontstaat met 3 verschillende vergistingen?
Alcoholpercentage: 5,5%
Advies serveertemperatuur: 5 à 6 graden.
Blonde Rauwdouwer
Herkomst: Eindhoven, Nederland
Rabauw Blonde Rauwdouwer is een levendig blond bier met een pittig karakter en een alcoholpercentage van 6,4%. Het biedt een verfrissende smaak met een subtiele balans tussen moutige zoetheid en lichte hopbitterheid, ideaal voor liefhebbers van blond bier. Door de dryhopping een bijzonder twist aan het bier.
Blonde Rauwdouwer is afkomstig van brouwerij Rabauw. Een Brewpub in Eindhoven die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ruim assortiment bier in combinatie met een uitgebreide keuken voor zowel de borrelplank als een maaltijd.
Waarom zien we steeds meer bier in blik?
Alcoholpercentage: 6,4%
Advies serveertemperatuur: 6 à 7 graden.
Crisp Fizz
Herkomst: Sint-Gillis-Waas, België
Crisp Fizz is een verfrissende combinatie van bier en cider met een subtiele moutsmaak, versterkt door de heldere aroma's van Citra-hop. Deze combinatie creëert een knapperige en bevredigende smaakervaring die perfect is om van te genieten tijdens ontspannen momenten. Extra bijzonder aan dit bier is dat het gecombineerd is met een cider. Dit zorgt voor een frisse appelsmaak wat het bier verraderlijk makkelijk laat wegdrinken.
Wat is de ideale drinktemperatuur voor bier?
Alcoholpercentage: 7,2%
Advies serveertemperatuur: 7 à 8 graden.
Wintervrund
Herkomst: Gulpen, Nederland
Dit robuuste seizoensbier verwarmt je met zijn diepe, moutige smaak en kruidige tonen van karamel en specerijen. Gebrouwen met lokale ingrediënten uit het Limburgse land, biedt deze Wintervrund een rijke en volle afdronk.
Brouwerij Gulpener is een onafhankelijke familiebrouwerij uit het Limburgse Gulpen, bekend om haar duurzame en ambachtelijke brouwproces. Sinds 1825 zet Gulpener zich in voor eerlijke en karaktervolle bieren, gebrouwen met lokale grondstoffen van eigen bodem. Als ‘De Vrije Brouwer’ kiest Gulpener bewust voor innovatie, natuurvriendelijke productie en samenwerking met regionale boeren.
Bier is er in verschillende smaken en kleuren. Weet jij hoe bier aan zijn kleur komt? Natuurlijk kan dat ook ontstaan door toevoeging van extra ingrediënten zoals fruit en koffie. Maar één van de 4 basis ingrediënten is ook verantwoordelijk voor de kleur.
Hoe komt bier aan zijn kleur?
Alcoholpercentage: 8,5%
Advies serveertemperatuur: 8 à 9 graden.
Hello Trippeltje
Herkomst: Veghel, Nederland
Helder oranjekleurige Tripel met stevige schuimkraag en een alcoholpercentage van 9%. Kruidigheid in smaak, romig en een zachte afdronk. Verraderlijk door de zachte smaak in combinatie met het alcoholpercentage.
Hello Trippeltje is een tripel uit de selectie huisbieren van Hellobier. Behalve Hello Trippeltje is er ook nog Hello Blondie, Hello Witte, Hello Dubbel en Hello Hoppa. Hellobier heeft een assortiment van 1500 bieren. Gevestigd op de Noordkade in Veghel. Maar de bieren zijn ook makkelijk te bestellen in de webshop. Behalve de bieren per stuk bestellen kun je ook bierpakketten, bierabonnementen en bier adventskalender bestellen.
Theorie achter dubbel, tripel en quadrupel
Alcoholpercentage: 9%
Advies serveertemperatuur: 8 à 9 graden.
Bedankt voor jullie deelname aan een bierproeverij van Hellobier