Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Rik, 10 september 2024

Wat is lager bier?

Wat is Lager Bier?

Lager bier is een van de meest populaire bierstijlen ter wereld. Maar wat maakt lager bier zo speciaal, en hoe verschilt het van andere bierstijlen zoals ale? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van lager bier en ontdekken we wat deze bierstijl zo uniek maakt.

Definitie van Lager Bier
Lager bier is een bier dat wordt gebrouwen met ondergistende gisten bij lage temperaturen, meestal tussen de 7°C en 13°C. Dit proces resulteert in een schoon, helder bier met een zachte smaak en een verfrissende afdronk. Lager bieren zijn vaak lichter van kleur en hebben een lagere hopbitterheid dan ales.

De Geschiedenis van Lager Bier

Lager bier heeft zijn oorsprong in Midden-Europa, met name in Duitsland en Tsjechië. Het woord "lager" komt van het Duitse woord "lagern", wat "opslag" betekent. Dit verwijst naar het proces waarbij het bier na het brouwen wordt opgeslagen in koele kelders of grotten om te rijpen.

De Oorsprong in Beieren
In de 15e en 16e eeuw ontdekten brouwers in Beieren dat bier dat bij koudere temperaturen werd opgeslagen en gefermenteerd, langer vers bleef en een schonere smaak had. Deze ontdekking leidde tot de ontwikkeling van ondergistende gisten en het ontstaan van de eerste lagers.

Pilsener: De Doorbraak van Lager Bier
De grootste doorbraak voor lager bier kwam in 1842 met de introductie van Pilsener bier in de stad Pilsen, Tsjechië. Dit heldere, gouden bier werd al snel populair in heel Europa en vormde de basis voor de moderne lager bieren die we vandaag de dag kennen.

Wil je meer leren over pilseners? Ontdek ons assortiment van pilsener bier en proef de oorsprong.

Het Brouwproces van Lager Bier

Het brouwproces van lager bier verschilt op enkele belangrijke punten van dat van ale, vooral wat betreft fermentatie en rijping.

Ondergegiste Fermentatie
Bij het brouwen van lager bier wordt ondergist gebruikt, die onderin de fermentatietank werkt en fermenteert bij lage temperaturen. Dit resulteert in een langzamer fermentatieproces, wat bijdraagt aan de schone en verfrissende smaak van lager bier.

Lagering
Na de fermentatie wordt het bier opgeslagen in koude ruimtes om te rijpen. Dit proces, bekend als "lagering", kan enkele weken tot maanden duren en helpt om onzuiverheden in het bier te verwijderen, waardoor een helder en verfijnd product ontstaat.

Koude Filtratie
Veel lagers ondergaan een koude filtratieproces, waarbij het bier wordt gekoeld en vervolgens gefilterd om eventuele resterende gistcellen of eiwitten te verwijderen. Dit draagt bij aan de helderheid en stabiliteit van het bier.

Verschillende Soorten Lager Bier

Hoewel de term "lager" vaak wordt geassocieerd met lichte, verfrissende bieren zoals pilseners, zijn er verschillende soorten lager bier met uiteenlopende smaken en stijlen.

Pilsener
Pilsener is de meest bekende en gedronken soort lager bier. Het wordt gekenmerkt door zijn gouden kleur, lichte hopbitterheid en schone, verfrissende smaak. Pilseners zijn vooral populair in Europa en Noord-Amerika.

Märzen
Märzen is een donkerder, vollere lager die traditioneel in maart werd gebrouwen en werd opgeslagen voor consumptie tijdens het Oktoberfest. Het heeft een rijke, moutige smaak met een lichte zoetheid en een hogere alcoholinhoud dan standaard pilseners.

Doppelbock
Doppelbock is een sterke, donkere lager die zijn oorsprong vindt in de kloosters van Zuid-Duitsland. Dit bier heeft een volle, zoete smaak met tonen van karamel en gedroogd fruit, en een hoger alcoholgehalte dan de meeste andere lagers.

Helles
Helles is een lichtere variant van lager die populair is in Beieren. Het heeft een lichte, broodachtige smaak met een zachte bitterheid en is een uitstekend dorstlessend bier.

Lager Bier vs. Ale: Wat is het Verschil?

Het belangrijkste verschil tussen lager bier en ale ligt in de gist en de fermentatietemperatuur. Terwijl lagers worden gebrouwen met ondergistende gisten bij lage temperaturen, worden ales gebrouwen met bovengistende gisten bij hogere temperaturen.

Smaakverschillen
Lagers hebben over het algemeen een schone, verfrissende smaak met minder fruitige of kruidige tonen dan ales. Ales hebben vaak een rijker smaakprofiel met meer complexiteit en een hogere hopbitterheid.

Kleur en Lichaam
Hoewel lagers meestal lichter van kleur en lichaam zijn dan ales, zijn er ook donkere lagers zoals doppelbock die een rijker en zwaarder profiel hebben. Ales variëren sterk in kleur en body, afhankelijk van de stijl.

Benieuwd naar de verschillen tussen bierstijlen? Probeer onze selectie van IPA bier voor een ander perspectief.

Populaire Lager Bieren

Er zijn talloze lagers om uit te kiezen, maar hier zijn enkele van de meest populaire en bekende lagers ter wereld:

Heineken
Heineken is een van de meest gedronken pilseners ter wereld. Dit Nederlandse bier heeft een lichte, verfrissende smaak met een subtiele hopbitterheid.

Paulaner Helles
Paulaner Helles is een klassiek voorbeeld van een Beierse helles. Het heeft een zachte, broodachtige smaak met een lichte zoetheid en een verfrissende afdronk.

Peroni
Peroni is een bekende Italiaanse pilsener met een lichte, droge smaak en een subtiele bitterheid. Het is een favoriet in de mediterrane regio en daarbuiten.

Zin in een verfrissende lager? Ontdek Peroni en andere heerlijke lagers in ons assortiment.

Conclusie

Lager bier is een veelzijdige en populaire bierstijl die wereldwijd wordt genoten. Met zijn schone smaak, verfrissende eigenschappen en diverse variëteiten biedt lager bier voor elk wat wils. Of je nu geniet van een lichte pilsener op een warme zomerdag of een volle doppelbock in de winter, lager bier is altijd een goede keuze.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »