Wat zijn de kenmerken van de bierstijl Quadrupel?
Wat is Quadrupel?
Speciaalbieren zijn er in vele varianten. En iedere variant behoort tot een bepaalde biercategorie. En onder deze biercategoriën vallen weer diverse biertypen. Vanuit Hellobier.nl delen we graag met je de kenmerken van de specifieke biertypen. De kenmerken van de bierstijl Quadrupel hebben we voor je opgesomd.
Kenmerken van een speciaalbier
Speciaalbieren zijn te herkennen door een aantal specifieke kenmerken. De kenmerken die we van Quadrupel gaan beschrijven zijn:
- Bovengistend of ondergistend
- Alcoholpercentage
- EBC, European Brewery Convention (Kleur)
- EBU, European Bitterness Unit (bitterheid)
- Kleur
- Helderheid
- Schuim
- Body
- Herkomst
Kenmerken van een Quadrupel
Bovengistend of ondergistend | Bovengistend |
Alcoholpercentage | 8,5% tot 12% |
EBC, European Brewery Convention | 60 tot 95 |
IBU, International Bitternes Unit | 17 tot 40 |
Kleur | Donker koper tot Donker bruin |
Helderheid | Tweeschijn tot Briljant |
Schuim | Mousse tot Romig |
Body | Tamelijk vol tot vol |
Herkomst | Quadrupel is afkomstig uit de reeks abdijbieren samen met enkel, dubbel en tripel. Quadrupel verwijst naar de hoeveelheid mout dat gebruikt wordt bij het brouwen van bier. La Trappe was de eerste brouwer die dit bier op de markt bracht |
De afkortingen EBC en IBU/EBU
Verschil tussen bovengistend en ondergistend
Verschil tussen abdij- en trappistenbier
Op welke temperatuur kun je dit bier het beste drinken?
Bieren hebben verschillende ideale drinktemperaturen. Te koud kan betekenen dat je de complexe smaken van een bier niet ontdekt. Te warm van drinktemperatuur kan betekenen dat je het speciaalbier moeilijk wegdrinkt. Lees in deze blog de meer over drinktemperaturen"
Hoe proef je bier?