Wat zijn de kenmerken van de bierstijl Weizen?
Speciaalbieren zijn er in vele varianten. En iedere variant behoort tot een bepaalde biercategorie. En onder deze biercategoriën vallen weer diverse biertypen. Vanuit Hellobier.nl delen we graag met je de kenmerken van de specifieke biertypen. De kenmerken van de bierstijl weizen hebben we voor je opgesomd.
Kenmerken van een speciaalbier
Speciaalbieren zijn te herkennen door een aantal specifieke kenmerken. De kenmerken die we van de weizen gaan beschrijven zijn:
- Bovengistend of ondergistend
- Alcoholpercentage
- EBC, European Brewery Convention (Kleur)
- EBU, European Bitterness Unit (bitterheid)
- Kleur
- Helderheid
- Schuim
- Body
- Herkomst
Kenmerken van een Weizen
[Weizen is een biertype uit tarwemout uit Beieren. Alleen de vorst mocht oorspronkelijk brouwen zodat hij de verdeling van tarwe naar brood en bier in zijn greep had. Dit viel onder het Reinheitsgebot. Dat betekent dat er geen andere ingrediënten toegevoegd mogen worden dan tarwe, water, hop en gist. De vrucht en kruidenaroma's die je in het bier herkent zijn afkomstig van de gist.
Bovengistend of ondergistend | Bovengistend |
Alcoholpercentage | 5 tot 5,6% |
EBC, European Brewery convention, (Kleur) | 6 tot 22 |
EBU, European Bitterness Unit (Bitterheid) | 10 tot 15 |
Kleur | Bleek tot amber |
Helderheid | Tweeschijn tot troebel |
Schuim | zeer veel, romig, filmend |
Body | dun tot medium |
| Weizen is een biertype uit tarwemout uit Beieren. Alleen de vorst mocht oorspronkelijk brouwen zodat hij de verdeling van tarwe naar brood en bier in zijn greep had. Dit viel onder het Reinheitsgebot. Dat betekent dat er geen andere ingrediënten toegevoegd mogen worden dan tarwe, water, hop en gist. De vrucht en kruidenaroma’s die je in het bier herkent zijn afkomstig van de gist. |
Het verschil tussen Witbier en Weizen?
De afkortingen EBC en IBU/EBU
Verschil tussen bovengistend en ondergistend
Verschil tussen abdij- en trappistenbier
Op welke temperatuur kun je dit bier het beste drinken?
Bieren hebben verschillende ideale drinktemperaturen. Te koud kan betekenen dat je de complexe smaken van een bier niet ontdekt. Te warm van drinktemperatuur kan betekenen dat je het speciaalbier moeilijk wegdrinkt. Lees in deze blog de meer over drinktemperaturen"