Hoe proef je bier?

Wil je weten hoe je bier proeft?

In dit filmpje leg ik uit waar je op kunt letten bij het proeven en beschrijven van bier.

 

Tips om te proeven!

Zodra je speciaalbier gaat proeven zijn er een aantal onderwerpen waarop je kunt letten. Zo kun je het bier beoordelen op helderheid, de kleur, geur en smaak. Om het bier op deze onderwerpen te kunnen beoordelen volgen hier een aantal tips.

Hoe beoordeel je de kleur en helderheid van bier?

Om de kleur en helderheid te beoordelen is het belangrijk dat je in een ruimte bent met veel licht. Daglicht is het beste. Licht van bijvoorbeeld een kaars of een schemerlamp hebben van zichzelf al een afwijkende kleur. Daarnaast kan een kaars ook een geur afgeven die het beoordelen van het bier beïnvloed. Daglicht dus!

De helderheid van het bier kun je verdelen in:

  • Helder, door dit bier kun je duidelijk doorheen kijken zonder afwijking in het beeld. Pils is kraakhelder.
  • Tweeschijn, dit bier lijkt helder maar zodra je er met een lampje (van je telefoon) doorheen schijnt merk je dat de straal van het lampje wordt gebroken
  • Mistig, door dit bier kun je niet kijken door de waas die in het bier zit.
  • Troebel, in troebel bier zie je nog de grovere stukken terug. Denk aan een Weizen.

Hoe beoordeel je de geur van bier?

Om bier goed te kunnen beoordelen op geur is het natuurlijk belangrijk dat je in een geur neutrale ruimte het bier beoordeeld. Daarnaast is het belangrijk dat factoren zoals verkoudheid geen rol spelen tijdens het beoordelen van bier op geur.

Hoe beoordeel je de smaak van het bier?

Bij het proeven van bier worden je smaakpapillen continu aan het werk gezet. Voor het beoordelen en beschrijven van de smaak van bier is het belangrijk dat de smaken die je proeft goed kunt koppelen aan andere producten en/of ingrediënten. Belangrijk bij bier proeven is dat je het bier niet uitspuugt maar doorslikt. De reden hiervan is dat de bittere smaak achterin de keel pas goed te herkennen is. Bij het beoordelen van de het bier op smaak is niet alleen je mond maar ook je neus van belang.

In de mond herken je de 5 basissmaken:

  • zoet
  • zuur
  • bitter
  • zout
  • umami

Je neus herkent aroma’s. Dus tonen van banaan, vanille en kers zul je door middel van je neus herkennen en niet direct in je mond.

Proost!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *