Leuk dat je interesse hebt in hoe je bier kunt proeven. Hieronder volgen zometeen een filmpje over hoe je bier kunt proeven en een opsomming van tekst over hoe je bier kunt proeven.

Tips

Speciaalbier is er natuurlijk in vele varianten waarbij je kunt letten op geur, kleur en smaak. Voordat we uitleg geven over waar je op kunt letten bij het proeven van bier hierbij een aantal tips.

tip 1:

Zorg voor goed licht. Het beste is om het bier bij daglicht te beoordelen. Het slechts om bier bij kaarslicht te beoordelen. Dit beïnvloed ook de geur.

tip 2:

Zorg voor geur neutrale omgeving.

tip 3:

Zorg ervoor dat je geen restsmaken van andere bieren en/of eten in je mond hebt. Spoel regelmatig je mond met water en eet bijvoorbeeld een naturel toastje of cracker.

Filmpje met uitleg over hoe je bier proeft

Geschreven tekst met uitleg over hoe je bier proeft

  • Helderheid

    Schenk het bier uit en kijk naar de kleur en hoe helder het bier is.
    Helder = door het bier heen kunnen kijken.
    Mistig = lijkt op helder bier maar je kunt er net niet doorheen kijken.
    Troebel = nauwelijks door het bier heen kunnen kijken. Je ziet soms grovere stukken zoals nagist of andere ingrediënten door het bier drijven.

  • Schuimkraag

    Schuimkraag kan neerslaand of stabiel zijn. En daarnaast grof of fijn.
    Neerslaand = schuimkraag verdwijnt snel na het inschenken
    Stabiel = ook na een aantal slokken ligt er nog een schuimkraag over het bier
    Grof = grote schuimbellen in de schuimkraag
    Fijn = kleine schuimbelletjes in de schuimkraag

  • Geur

    Op twee momenten is het handig om aan het bier te ruiken
    Moment 1 = na het inschenken van het bier
    Moment 2 = na het walsen van het bier
    Bij het ruiken aan het bier kun je verschillen ruiken door je eventueel met je mond open en dicht te ruiken.

  • Proeven

    Bij het proeven letten we op de vijf basissmaken: zoet, zuur, zout, hartig  en umami. Daarnaast kun je aroma’s ontdekken in het bier. De basissmaken kun je proeven als je je neus dicht houdt. Open je neus zodra je het bier geproefd en doorgeslikt hebt en je ontdekt de aroma’s.

Proost!