Amerikaanse bieren

De biercultuur in de Verenigde Staten is sterk aan het veranderen. Meer dan 8500 brouwerijen en de bierconsumptie in het land bedraagt 82 liter per hoofd van de bevolking waarbij er wel al jaren een dalende trend gezien wordt. De meest gedronken biertypen in de Verenigde Staten zijn Lagers en Light bieren. Een andere sterke ontwikkeling is toename van bier in blik. De helft van de Amerikaanse bieren wordt verkocht in blik.

Amerika en de Amerikaanse speciaalbier soorten

De historie van de biercultuur in de Verenigde Staten wordt gekenmerkt door drie gebeurtenissen. Tijdens De Drooglegging tussen 1919 en 1932 mochten in de Verenigde Staten gene alcoholhoudende dranken geproduceerd of geschonken worden. Veel brouwerijen gingen failliet op enkele lagerbrouwerijen na. Veel variatie in smaak zat er niet.

Toen Miller een light bier in de jaren ’70 introduceerde werd de smaak niet beter. Dit veranderde toen in 1977 het thuisbrouwen werd gelegaliseerd. De Craft beer beweging werd geboren en er volgde een forse groei. Door de populariteit werden kleine brouwerijen opgekocht door grote brouwerijen.

Amerikaanse craft brewers werden geïnspireerd door brouwers uit Europa. Maar de inspiraties uit onder andere België, Duitsland en de Britse Eilandgroepen werden al snel samengevoegd in nieuwe uitvindingen. Extreme smaken en diverse experimenten zorgden voor bijzonder bittere of zure bieren. Door de jaren heen zijn er ook een aantal Amerikaanse biertypen ontstaan.

Cream Ale

Het biertype Cream Ale is een bleek tot blond, bovengistend bier dat lijkt op Amerkiaanse lagers. Door mais en rijst toe te voegen wordt het een licht en verfrissend bier en zijn de hop- en moutsmaken subtiel aanwezig. Ondanks de bovengisting worden de bieren lang gelagerd op lage temperaturen na de hoofdvergisting. Dit maakt het bier schoner wat inhoudt dat het bier vlakker en meer neutraal is. Mais en rijst worden vaak gebruikt om de body te verlagen waardoor de drinkbaarheid wordt verhoogd.

California Steam

Een biertype met beschermde naam door Anchor Brewing Co. Doordat de handelsnaam “Steam Beer” beschermd is noemen veel Amerikaanse brouwers hun hooggegiste bieren die geïnspireerd zijn op dit bier “California common”. Steam beer werd rond 1900 ontwikkeld als een brouwmethode voor de lagerbierproductie zonder koeling. Om het gistende wort koel te houden werd het in een soort koelschip gegoten waardoor de warmte makkelijk weg kon aan de oppervlakte van de wort. Er ontstond stoom in de ruimte. Er zijn nog een aantal hygiëne- en procesverbeteringen doorgevoerd door de jaren heen maar het brouwproces wordt grotendeels hetzelfde uitgevoerd zoals het ooit bedacht is.

Imperial Red Ale

Het biertype Imperial Red Ale is een zwaardere variant van een al bestaand biertype, red ale. Imperial of double red ales hebben een intense hopbitterheid, hopgeur en hopsmaak. Een warm mondgevoel ontstaat door het hoge alcoholgehalte. De kleur van het bier varieert van amber tot donker koper en het bier kan troebelheid vertonen bij lage temperaturen.

Light Beer

Het biertype Light Beer is als alternatief voor pils ontwikkeld door Coors Brouwerij in de jaren ’40. Het duurde echter tot de jaren ’70 voordat Miller er een succes van kon maken met Miller lite. Veel ongemouten granen kenmerken het bier wat zeer droge een uitvergiste bieren oplevert. Weinig hop wordt er gebruikt en het koolzuurgehalte is redelijk hoog. Erg populair onder bierdrinkers die pils te bitter vinden.

Maandelijks een lekker bierpakket met bieren uit ondermeer Amerika?

Blijf op de hoogte van ons Amerikaans speciaalbier aanbod