Belgische bieren
In België zijn 244 brouwerijen waarvan 50 huurbrouwers. België staat bekend om de rijke biercultuur maar de bierconsumptie per hoofd van de bevolking loopt ieder jaar terug. Van de bierconsumptie in België is meer dan 75% pils.
België en de Belgische biersoorten
In België zijn drie grote brouwerijen die de Belgische pilsmarkt domineren. Ab Inbev (Jupiler en Stella Artois), Heineken (Maes en Cristal Alken) en Haacht (Primus). Naast deze pilsbrouwerijen zijn er twee middelgrote brouwerijen die zich niet richten op pils. Duvel Moortgat en Palm hebben een gevarieerd aanbod aan speciaalbieren en Duvel Moortgat was samen met Van Steenberge de eerste Belgische brouwerijen die nagisting in de fles volledig onder controle kregen.
In België zijn maar liefst 6 van de 10 trappistenkloosters in de wereld gevestigd. Eerlijk verdeeld over de gebieden Vlaanderen en Wallonië. Belgische bierliefhebbers hechten veel waarde aan het schenken van bier in het juiste glas met het merklogo van de brouwerij.
Doordat België zwaar geleden heeft onder de twee wereldoorlogen konden oude Belgische biertypen lang gehandhaafd worden. Brouwerijen waren minder, dan de Nederlandse brouwerijen in de tijd, in staat om zware investeringen te dragen. Dit zal ook een bijdrage hebben geleverd aan de terughoudendheid van de Belgische bierdrinker in het drinken van minder traditionele bieren. De Vlaamse overheid riep het jaar 1986 uit tot “Jaar van het Bier” wat zorgden voor een opleving in de Belgische biercultuur.
Typische Belgische biertypen zijn Speciale Belge, Saison, Geuze Lambiek, Kriek, Witbier, Vlaams Rood, Vlaams bruin, dubbel, tripel, sterk blond en Scotch Ale.
Spéciale Belge
Dit biertype is ontstaan uit een “Wedstrijd ter verbetering van het Belgische bier” in de 20e eeuw. Belgische brouwers stonden bekend om vooral hogegistingsbieren met donkere kleur en laag alcoholgehalte. De eerste prijs was een amberkleurig bier dat al snel werd gekopieerd door brouwers uit Henegauwen, Brabant en Antwerpen onder de naam “belge”, “spéciale belge”, “specialbe”, “ale” of “bière belge”. Brouwerij De Konink brouwde zijn eerste ambierbier in 1913 en Brouwerij Contreras en Brouwerij Affligem volgende in 1925. Kort daarna volgde Palm in 1928.
Saison
Het biertype saison komt oorspronkelijk uit Henegouwen in Wallonië. Een droog, blond tot goudkleurig en bovengistend streekbier. Tot aan de Eerste Wereldoorlog kende het biertype Saison twee versies. Een bewaarbier van 5% en een bier van 2 à 3% voor de seizoensarbeiders. Saison Dupont is bekend om zijn Saison door het gebruik van bijzondere gist, hopcomplexiteit en hoge vergistingstemperaturen. Het resultaat is een fris en citrusachtig bier in plaats van fruitig.
Geuze Lambiek
Lambiek of Lambik behoort tot ’s werleds oudste biertype. Een complexe tarwebiertypen waarvan de naam vemoedelijk verwijst naar Lembeek een plaats ten zuiden van Brussel. Na de Franse Revolutie en de bezetting van Fransen in België dachten de Fransen dat de gemeente Lembeek een vrije gemeente was. Door de grote hoeveelheid stookketels in het gebied noemden de Fransen dit gebied “Village d’Alambic” (Dorp van de Stookketel).
Lambiek is een tarwebier gebrouwen uit minimaal 30 tot 40% ongemoute tarwe en 60 tot 70% gerstemout. Een vergsistingsperiode van 1 tot 3 jaar zorgt voor de vorming van dextrine wat noodzakelijk is bij de productie van Lambiek. Om het effect van hop minimaal te houden wordt er gekozen voor 1 tot 3 jaar oude hop. Na het onstaan van wort blijft deze wort een nacht in een open koelschip staan. Wilde gist zorgt voor start van de vergisting en vervolgens worden de bieren in gebruikte houten vaten gepompt om hierin 1 tot 3 jaar te vergisten.
Het biertype Geuze ontstond in 1844 door de methode Champenoise toe te passen op Lambiek. Dit houdt in dat meerdere jaren met elkaar gemengd worden. Een logische verhouding voor Oude Geuze is:
60% 1 jaar
30% 2 jaar
10% 3 jaar
Sinds 1997 heeft Geuze Lambiek wettelijk naamsbescherming
Vlaams Rood
Het biertype Vlaams Rood is een bier dat uit verschillende vaten is gemengd. Een bierterm hiervoor is versnijden. Vlaams Rood is dus een versnijbier met gemengde vergisting en een zoetig-zure smaak. Deze smaak ontstaat door langdurige houtrijping en melkzuurvergisting. Dit bier ontstond door inspiratie vanuit de porter wat van oorsprong ook een versnijbier is.
Rodenbach is het bekendste voorbeeld van Vlaams Rood. De gist van Rodenbach bestaat uit minstens 20 culturen en bevat onder andere Brettanomyces, Dekkera, azijn- en melkzuurbacteriën.
Vlaams (Oud) Bruin
Het biertype Vlaams (oud) Bruin is milder en zoeter dan Vlaams Rood. Vlaams (Oud) Bruin heeft weinig tot geen houtrijping gekregen. Dit soort biertypen zijn bovengistend met een subtiele melkzuur (rinsheid), gekarameliseerde mout en een fruitige smaak. Oorspronkelijk komt dit bier uit Oost-Vlaanderen waar het stadswater erg ijzer- en kalkrijk was. Hierdoor werd het bier 15 tot 20 uur gekookt en vervolgens kreeg het een twee tot drie maanden lange rijping.
Sterk Blond
Het biertype Sterk Blond is een bovengistend, lichtblond bier met een hoge koolzuurgehalte, droge hopbittere nasmaak en hoog alcoholgehalte. Droger, lichter en minder fruitig dan een tripel. Duvel is het bier dat staat voor het biertype Sterk Blond. Andere Sterk Blond bieren zoals Brigand, Lucifer, Satan, Hapkin en Piraat zijn klonen van Duvel.
Voor Duvel worden 4 verschillende pilsmouten, dextrose en 2 gistsoorten gebruikt. De eerste gist produceert veel smaak- en geurstoffen en heeft een hoge vergistingsgraad. De tweede vergisting is neutraal. Om alle smaakstoffen naar beneden te drukken is er veel late en dry hopping nodig.
Belgisch wit
Het biertype Belgisch wit vindt zijn oorsprong in het Belgische plaatsje Hoegaarden. Een melkboer brouwden een tarwebier waarbij niet alleen gemoute en ongemoute tarwe werd gebruikt maar ook gerstemout, korianderzaad en curacao schillen.
Het bier werd eerder gebrouwen totdat de brouwerij sloot in 1957. De lokale melkboer, Pieter Celis, besloot in 1966 een oud recept weer op de markt te brengen onder de naam Hoegaard bier.
Dubbel
Het biertype dubbel is uitgevonden voor Westmalle. Ze zochten een oplossing voor het probleem met hun “bruin” bier. Dubbel verwijst naar de hoeveelheid mout. De kleur van dubbel wordt niet alleen bepaald door gebruik van donkere mouten maar ook door het toevoegen van kandijsuiker. Dit maakt het bier niet alleen donker maar ook de drinkbaarheid hoger. Ondanks de toevoeging van kandijsuiker staat het biertype dubbel niet bekend om de zoetheid maar wordt het zelfs afgesloten met een ietwat droge afdronk en een lichte hopbitterheid.
Tripel
Het biertype Tripel wordt voor het eerst op de markt gebracht als Witkap Pater door de Drie Linden Brouwerij in Brasschaat, België. Westmalle volgt kort daarna en koppelt de term Tripel aan het bier. Bij dit bier verwijst de term Tripel ook naar de hoeveelheid mout. Tripel is donkerder dan sterk blond en zoeter door gebruik van suikersiropen. Een goede tripel is droog, heeft een hoog koolzuurgehalte, iets fruitig en heeft een duidelijke hopbitterheid.
Scotch Ale
Belgische Scotch Ale is een donker, zoet, alcoholisch en licht kruidig bovengistend bier. De naam lijkt niet naar een Belgisch herkomst te verwijzen maar de Gordon Scotch Ale werd voor het eerst voor de Belgische markt gebrouwen in 1924. Er bestaat ook een Schotse variant van dit Belgische biertype. De Schotse Scotch Ale zijn lichter van kleur en minder alcoholisch.
Kriek/fruitbieren
Het biertype Kriek/fruitbieren ontstaan door toevoeging van fruit, vruchtensap, smaak- en kleurstoffen en vruchtensiroop aan bijvoorbeeld witbier, speciale belge of Vlaams Bruin. Zoet en sterke fruitgeur en -smaak kenmerken het bier.
Brut bier/Methode Champenoise
Brut bier en Methode Champenoise zijn biertypen die ontstaan door het gebruik van champagnegist voor de vergisting van bier. Door te draaien (remueren) en gist te verwijderen (degorgeren) krijgen deze bieren een champagneachtig koolzuurgehalte en mondgevoel. Hoog alcoholisch en complexe smaken maken dit bijzondere biertypen.
Maandelijks een lekker bierpakket met bieren uit ondermeer België?
- Maandelijks bierabonnement€24.95 / maandBestel nu het eerste pakket met 30% korting. De kortingscode is: Starthellobier30 Ontdek als een van de eerste nieuwe speciaalbieren met een bierabonnement van Hellobier.nl. Uniek speciaalbier zorgvuldig geselecteerd door biersommelier Job Nijhoff uit binnen- en buitenland. Terwijl je de bieren proeft ontdek je meer over het specifieke bier, de brouwerij, bierstijlen en bier proeven algemeen. Bierliefhebbers kunnen nu iedere maand genieten van een voorgeselecteerd speciaalbierpakket van HelloBier. Jij ontvangt iedere maand een selectie van acht unieke speciaalbieren. Bij de bieren komt een beschrijving en wordt meer verteld over waar je het bier het beste mee kan combineren qua eten. En met 4 bieren uit het pakket wordt iedere maand een nieuwe online bierproeverij toegevoegd. In het speciaalbier abonnement van Hellobier.nl zitten verschillende stijlen speciaalbier zoals IPA, Dubbel, Tripel, Stout, Weizen en Witbier. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de seizoenen waardoor je in het voorjaar een lentebok in het bierpakket kunt verwachten, in de zomer een witbier of een weizen, in de herfst een herfstbok en in de winter heerlijke winterse speciaalbieren. Laat je verrassen met unieke speciaalbieren. Proost!
- Bierabonnement 3 maanden€81.80Elke maand een bierpakket met 8 flesjes speciaalbier. Geselecteerd door echte speciaalbier liefhebbers. Laat je de komende 3 maanden verrassen door 3 maanden bierabonnement. Geen enkel pakket zal hetzelfde zijn.
- 8 speciaalbieren
- bierbeschrijving met informatie over het bier, de brouwerij en bierstijl
- recept bij één van de bieren.
- Bierabonnement 6 maanden€156.65Elke maand een bierpakket met 8 flesjes speciaalbier. Geselecteerd door echte speciaalbier liefhebbers. Laat je de komende 6 maanden verrassen door dit 6 maanden bierabonnement van Hellobier. Geen enkel pakket zal hetzelfde zijn.
- 8 speciaalbieren
- online bierproeverij met 4 bieren uit het pakket
- bierbeschrijving met informatie over het bier, de brouwerij en bierstijl
- recept bij één van de bieren.