Belgische bieren

In België zijn 244 brouwerijen waarvan 50 huurbrouwers. België staat bekend om de rijke biercultuur maar de bierconsumptie per hoofd van de bevolking loopt ieder jaar terug. Van de bierconsumptie in België is meer dan 75% pils.

België en de Belgische biersoorten

In België zijn drie grote brouwerijen die de Belgische pilsmarkt domineren. Ab Inbev (Jupiler en Stella Artois), Heineken (Maes en Cristal Alken) en Haacht (Primus). Naast deze pilsbrouwerijen zijn er twee middelgrote brouwerijen die zich niet richten op pils. Duvel Moortgat en Palm hebben een gevarieerd aanbod aan speciaalbieren en Duvel Moortgat was samen met Van Steenberge de eerste Belgische brouwerijen die nagisting in de fles volledig onder controle kregen.

In België zijn maar liefst 6 van de 10 trappistenkloosters in de wereld gevestigd. Eerlijk verdeeld over de gebieden Vlaanderen en Wallonië. Belgische bierliefhebbers hechten veel waarde aan het schenken van bier in het juiste glas met het merklogo van de brouwerij.

Doordat België zwaar geleden heeft onder de twee wereldoorlogen konden oude Belgische biertypen lang gehandhaafd worden. Brouwerijen waren minder, dan de Nederlandse brouwerijen in de tijd, in staat om zware investeringen te dragen. Dit zal ook een bijdrage hebben geleverd aan de terughoudendheid van de Belgische bierdrinker in het drinken van minder traditionele bieren. De Vlaamse overheid riep het jaar 1986 uit tot “Jaar van het Bier” wat zorgden voor een opleving in de Belgische biercultuur.

Typische Belgische biertypen zijn Speciale Belge, Saison, Geuze Lambiek, Kriek, Witbier, Vlaams Rood, Vlaams bruin, dubbel, tripel, sterk blond en Scotch Ale.

Spéciale Belge

Dit biertype is ontstaan uit een “Wedstrijd ter verbetering van het Belgische bier” in de 20e eeuw. Belgische brouwers stonden bekend om vooral hogegistingsbieren met donkere kleur en laag alcoholgehalte. De eerste prijs was een amberkleurig bier dat al snel werd gekopieerd door brouwers uit Henegauwen, Brabant en Antwerpen onder de naam “belge”, “spéciale belge”, “specialbe”, “ale” of “bière belge”.  Brouwerij De Konink brouwde zijn eerste ambierbier in 1913 en Brouwerij Contreras en Brouwerij Affligem volgende in 1925. Kort daarna volgde Palm in 1928.

Saison

Het biertype saison komt oorspronkelijk uit Henegouwen in Wallonië. Een droog, blond tot goudkleurig en bovengistend streekbier. Tot aan de Eerste Wereldoorlog kende het biertype Saison twee versies. Een bewaarbier van 5% en een bier van 2 à 3% voor de seizoensarbeiders. Saison Dupont is bekend om zijn Saison door het gebruik van bijzondere gist, hopcomplexiteit en hoge vergistingstemperaturen. Het resultaat is een fris en citrusachtig bier in plaats van fruitig.

Geuze Lambiek

Lambiek of Lambik behoort tot ’s werleds oudste biertype. Een complexe tarwebiertypen waarvan de naam vemoedelijk verwijst naar Lembeek een plaats ten zuiden van Brussel. Na de Franse Revolutie en de bezetting van Fransen in België dachten de Fransen dat de gemeente Lembeek een vrije gemeente was. Door de grote hoeveelheid stookketels in het gebied noemden de Fransen dit gebied “Village d’Alambic” (Dorp van de Stookketel).

Lambiek is een tarwebier gebrouwen uit minimaal 30 tot 40% ongemoute tarwe en 60 tot 70% gerstemout. Een vergsistingsperiode van 1 tot 3 jaar zorgt voor de vorming van dextrine wat noodzakelijk is bij de productie van Lambiek. Om het effect van hop minimaal te houden wordt er gekozen voor 1 tot 3 jaar oude hop. Na het onstaan van wort blijft deze wort een nacht in een open koelschip staan. Wilde gist zorgt voor start van de vergisting en vervolgens worden de bieren in gebruikte houten vaten gepompt om hierin 1 tot 3 jaar te vergisten.

Het biertype Geuze ontstond in 1844 door de methode Champenoise toe te passen op Lambiek. Dit houdt in dat meerdere jaren met elkaar gemengd worden. Een logische verhouding voor Oude Geuze is:

60% 1 jaar
30% 2 jaar
10% 3 jaar

Sinds 1997 heeft Geuze Lambiek wettelijk naamsbescherming

Vlaams Rood

Het biertype Vlaams Rood is een bier dat uit verschillende vaten is gemengd. Een bierterm hiervoor is versnijden. Vlaams Rood is dus een versnijbier met gemengde vergisting en een zoetig-zure smaak. Deze smaak ontstaat door langdurige houtrijping en melkzuurvergisting. Dit bier ontstond door inspiratie vanuit de porter wat van oorsprong ook een versnijbier is.

Rodenbach is het bekendste voorbeeld van Vlaams Rood. De gist van Rodenbach bestaat uit minstens 20 culturen en bevat onder andere Brettanomyces, Dekkera, azijn- en melkzuurbacteriën.

Vlaams (Oud) Bruin

Het biertype Vlaams (oud) Bruin is milder en zoeter dan Vlaams Rood. Vlaams (Oud) Bruin heeft weinig tot geen houtrijping gekregen. Dit soort biertypen zijn bovengistend met een subtiele melkzuur (rinsheid), gekarameliseerde mout en een fruitige smaak. Oorspronkelijk komt dit bier uit Oost-Vlaanderen waar het stadswater erg ijzer- en kalkrijk was. Hierdoor werd het bier 15 tot 20 uur gekookt en vervolgens kreeg het een twee tot drie maanden lange rijping.

Sterk Blond

Het biertype Sterk Blond is een bovengistend, lichtblond bier met een hoge koolzuurgehalte, droge hopbittere nasmaak en hoog alcoholgehalte. Droger, lichter en minder fruitig dan een tripel. Duvel is het bier dat staat voor het biertype Sterk Blond. Andere Sterk Blond bieren zoals Brigand, Lucifer, Satan, Hapkin en Piraat zijn klonen van Duvel.

Voor Duvel worden 4 verschillende pilsmouten, dextrose en 2 gistsoorten gebruikt. De eerste gist produceert veel smaak- en geurstoffen en heeft een hoge vergistingsgraad. De tweede vergisting is neutraal. Om alle smaakstoffen naar beneden te drukken is er veel late en dry hopping nodig.

Belgisch wit

Het biertype Belgisch wit vindt zijn oorsprong in het Belgische plaatsje Hoegaarden. Een melkboer brouwden een tarwebier waarbij niet alleen gemoute en ongemoute tarwe werd gebruikt maar ook gerstemout, korianderzaad en curacao schillen.

Het bier werd eerder gebrouwen totdat de brouwerij sloot in 1957. De lokale melkboer, Pieter Celis, besloot in 1966 een oud recept weer op de markt te brengen onder de naam Hoegaard bier.

Dubbel

Het biertype dubbel is uitgevonden voor Westmalle. Ze zochten een oplossing voor het probleem met hun “bruin” bier. Dubbel verwijst naar de hoeveelheid mout. De kleur van dubbel wordt niet alleen bepaald door gebruik van donkere mouten maar ook door het toevoegen van kandijsuiker. Dit maakt het bier niet alleen donker maar ook de drinkbaarheid hoger. Ondanks de toevoeging van kandijsuiker staat het biertype dubbel niet bekend om de zoetheid maar wordt het zelfs afgesloten met een ietwat droge afdronk en een lichte hopbitterheid.

Tripel

Het biertype Tripel wordt voor het eerst op de markt gebracht als Witkap Pater door de Drie Linden Brouwerij in Brasschaat, België. Westmalle volgt kort daarna en koppelt de term Tripel aan het bier. Bij dit bier verwijst de term Tripel ook naar de hoeveelheid mout. Tripel is donkerder dan sterk blond en zoeter door gebruik van suikersiropen. Een goede tripel is droog, heeft een hoog koolzuurgehalte, iets fruitig en heeft een duidelijke hopbitterheid.

Scotch Ale

Belgische Scotch Ale is een donker, zoet, alcoholisch en licht kruidig bovengistend bier. De naam lijkt niet naar een Belgisch herkomst te verwijzen maar de Gordon Scotch Ale werd voor het eerst voor de Belgische markt gebrouwen in 1924. Er bestaat ook een Schotse variant van dit Belgische biertype. De Schotse Scotch Ale zijn lichter van kleur en minder alcoholisch.

Kriek/fruitbieren

Het biertype Kriek/fruitbieren ontstaan door toevoeging van fruit, vruchtensap, smaak- en kleurstoffen en vruchtensiroop  aan bijvoorbeeld witbier, speciale belge of Vlaams Bruin. Zoet en sterke fruitgeur en -smaak kenmerken het bier.

Brut bier/Methode Champenoise

Brut bier en Methode Champenoise zijn biertypen die ontstaan door het gebruik van champagnegist voor de vergisting van bier. Door te draaien (remueren) en gist te verwijderen (degorgeren) krijgen deze bieren een champagneachtig koolzuurgehalte en mondgevoel. Hoog alcoholisch en complexe smaken maken dit bijzondere biertypen.

Maandelijks een lekker bierpakket met bieren uit ondermeer België?

Blijf op de hoogte van ons Belgisch speciaalbier aanbod