Duitse Bieren

Duitsland heeft de meeste brouwerijen in Europa. De meeste brouwerijen zijn gevestigd in Beieren maar in het totaal zijn er circa 1400 brouwerijen in Duitsland. De gemiddelde bierconsumptie is 104 liter bier per hoofd van de bevolking. Ook in Duitsland loopt de bierconsumptie per hoofd van de bevolking al tientallen jaren terug. e Duitste bierstypen zijn minder uiteenlopend dan bijvoorbeeld de Belgische Biertypen. Dit heeft er mee te maken dat bij Duitse biertypen geen extra ingrediënten aan toegevoegd werden. Dit was bij wet verboden door het opstellen van het Reinheitsgebot. Een alternatief zijn de vele Duitse biermixen die bekend zijn. De meest bekende biermix uit Duitsland is Radler.

Duitsland en de Duitse speciaalbier soorten

De Duitse biermarkt wordt voornamelijk gedomineerd door grote traditionele Duitse bierbrouwerijen. Veel buitenlandse brouwerijen krijgen moeilijk voet aan de grond op de Duitse biermarkt. Een ontwikkeling die vanaf de jaren ´60 wel in andere landen te zien is.

Typische Duitse biertypen zijn Berliner Weisse, Alt, Gose, Kölsch, Weizen en Helles.

Berliner Weisse

Het Duitse biertype Berliner Weisse is een laag alcoholisch en zuur tarwebier met een bleke kleur. Ontstaan door gemengde gisting. Een middeleeuws biertypen dat door zijn vrij zure smaak vaak met een scheutje siroop wordt gedronken. Napoleon noemde de Berliner Weisse “de champagne van het noorden” nadat hij in 1809 Berlijn bezette. Een bier dat wordt gebrouwen met Brettanomyces Brusellensis gist en Brevis-, Casei- en Delbrueckii melkzuurbacteriën en bevat het 25 tot 50% tarwemout.

Gose

Het Duitse biertypen Gose is afkomstig uit Leipzig. Een bovengistend tarwebier dat met minstens 50% tarwemout en zoutrijk brouwwater is gebrouwen. De naam Gose verwijst naar een rivier dat 160 kilometer ten wenste van Leizpig door Goslar stroomt. Een biertype dat, bij uitzondering, buiten het Reinheitsgebot valt en daardoor als één van de weinige Duitse bieren met koriander is gekruid. Daarnaast heeft Gose een frisse citrusachtige smaak. Friedrich Wurzler Brauerei in Leipzig was de laatste brouwerij tot 1966 die een Gose brouwde. Pas in 2000 werd er weer nieuw leven geblazen in het biertype Gose. Diverse brouwerijen zijn weer opgericht voor dit biertypen en sinds 2011 is Sebastian Sauer begonnen met allerlei gedurfde gosevariaties.

Kölsch

Kölsch is een Duits biertype dat volgens traditie binnen het zicht van de Dom van Keulen gebrouwen dient te worden. Een bovengistend bier waarbij 20% tarwemout wordt gebruikt met als resultaat een Duits bier met 4 à 5 % alcoholpercentage. Kölsch wordt voornamelijk ongepasteuriseerd en gefilterd getapt. Een ongefilterde variant van de Kölsch is Wiess dat bij verschillende brouwerijen in de binnenstad van Keulen geschonken wordt. Sinds 1986 is er door 24 Kölschbrouwers een convenant getekend waardoor alleen zij de naam Kölsch mogen gebruiken.

Dortmunder Export

Het Duitse biertype  Dortmunder is een ondergistend bier dat in vergelijking met Pilsener een iets hoger alcoholpercentage heeft en iets meer restsuikers. Doordat de Dortmunder meestal als export wordt verkocht heet het Dortmunder Export. Door het hoge carbonaat- en calciumchloridegehalte in het water in Dortmund komt het moutige karakter van het bier wat meer naar voren.

Oktoberfest/Märzen

De biertypen Oktoberfest en Märzen zijn ondergistende Beierse volmoutbieren die in vergelijking met Pilsener sterker in alcohol zijn en moutiger van smaak. Ontstaan door een samenwerking van Oostenrijkse en Duitse brouwers. Märzen verwijst al eeuwen naar alle bieren die van oktober t/m maart worden gebrouwen. Zwaardere bieren zodat ze goed de zomermaanden door kwamen en vervolgens in de herfst gedronken konden worden.

Oktoberfest bier mag alleen zo heten als het door brouwers binnen de stadsmuren van München wordt gebrouwen om vervolgens grotendeels geconsumeerd te worden tijdens het Oktoberfest. Er wordt een speciaal Festbier gebrouwen dat wat zoeter van smaak is en een lager alcoholpercentage heeft. Een bier dat makkelijk wegdrinkt en aantrekkelijk oogt voor de toeristen. Tegenwoordig worden er steeds lichtere bieren gebrouwen om het nog aantrekkelijker te maken voor de deelnemers aan het Oktoberfest.

Müncher Dunkles

Het Duitse biertype Müncher Dunkles is een Beiers ondergistend volmoutbier waarbij het mout- en karamelkarakter duidelijk aanwezig is. Door de lage vergistingsgraad is het niet als dorstlesser geschikt maar eerder als een voedzaam bier.

Alt

Het Duitse biertype Alt komt oorspronkelijk uit Düsseldorf en is een bovengistend amber- tot koperkleurig bier. In vergelijking met de special Belge is dit bier dunner van body, meer geroosterd van smaak en minder fruitig. Dit komt voornamelijk door het gebruik van karamelmout en omdat het bier twee tot zes weken rust bij koude lagering. Eén keer per jaar wordt in de Altstad Düsseldorf een zwaarder Altbier gebrouwen door de vier tradiationel Altbrouwers. Deze bieren dragen dan de namen “Sticke” (Stiekem) of “Latzenbier” (houtgerijpt).

Schwarz

Schwarz is een ondergistend, donker biertype dat oorspronkelijk uit Bad Köstritz komt. De smaak lijkt op een combinatie van Pils en Brow porter door het gebruik van geroosterde moutsoorten. Schwarz heeft minder restsuikers dan een Müncher Dunkel. Het biertype Schwarz heeft pas sinds 2000 veel populariteit gewonnen en wordt gezien als een modebier. Er zijn Duitse brouwerijen die hun Dunkel bieren tot Schwarz omzetten. Ondanks de Duitse herkomst is er een Amerikaanse brouwer, Salt Lake City in Utah die regelmatig de prijzen wegsleept wat betreft de Schwarzbieren.

Bock

Bock bier komt oorspronkelijk uit Duitsland en is ooit begonnen als exportbier vanuit Einbeck. Tegenwoordig wordt het vooral gebrouwen als een ondergistend bier met amber- tot koperkleurige uitstraling. Sterk, moutig en volmondig bier. Bockbier wordt onder andere gemeten aan het Platogehalte in het bier. Dat moet rond de 16,2 plato liggen.

Weizen (doppel)bock

Het Duitse biertype weizen (doppel)bock bieren zijn bovengistende, Beierse tarwebieren met minimaal 50% tarwemout en speciale gist die tonen van kruidnagel en banaan produceren. Het platogehalte dient tussen de 16 en 18 te liggen.

Weizen

Het Duitse biertype Weizen was oorspronkelijk alleen voor machthebbers in Beieren. Weizen is gebonden aan het Reinheitsgebot wat er voor zorgden dat er geen extra ingrediënten in het bier werden toegevoegd en er controle was over de verdeling van tarwe. In ’60 kende dit Duitse biertypen een dieptepunt doordat het maar 3% van de bierconsumptie in Beieren besloeg. Tegenwoordig is Weizen het populairste biertypen in Beieren. In Duitsland 6 zes verschillende weizen bieren te onderscheiden

Kristal of Helles, gefilterde weisse
Hefe, weise met nagist
Leichtes, light en alleen voor Beieren
Barnstein, amberkleurige weisse
Dunkel, donkerkleurige weisse
Export, hoger stamwortgehalte

Rauchbier

Rauchbier behoort niet tot Duitse biertypen maar is een verzamelnaam voor diverse biertypen waarbij de groenmout indirect in contact komt met rook. Meerdere Duitse brouwerijen brouwen verschillende rauchbieren. Voor een duidelijk rookkarakter dient er minimaal 50% rookmout gebruikt te worden. De houtsoort en tijdsduur van het roken van de mout bepaald de smaak en intensiteit van het rookkarakter. Het rookkarakter kan deels door gist opgenomen worden en bij hergebruik in een ander bier ook tonen van rook produeren terwijl er geen rookmout wordt gebruikt.

Een variant op Rauchbier is Steinbier. Hete stenen worden tijdens het koken aan het wort toegevoegd.

Helles

Het Duitse biertype Helles is een Beierse lager die in vergelijking met de doorsnee Duitse Pils voller, moutiger en minder bitter smaakt. Sinds 1895 gepatenteerd door Spaten brouwerij nadat deze brouwerij in 1894 het bier geïntroduceerd had.

Radler

Radler komt oorspronkelijk uit Duitsland en bestaat voor 50% uit bier en 50% uit limonade. Een gebalanceerd biertype dat de smaken zout, zuur en bitter goed in evenwicht heeft. Dorstlessend en zeer populair bij fietsers.

Fietsers staan ook aan de basis van het biertype Radler. In 1922 dreigde kroegbaas Frans Xaver Kugler zonder bier te komen zitten doordat het plotseling mooi weer werd en het terras vol liep. Als oplossing bedacht hij om zijn biervoorraad met limonade te mengen. Fietser is de letterlijke vertaling van Radler die dus verwijst naar het ontstaan van dit Duitse biertype.

Maandelijks een lekker bierpakket met bieren uit ondermeer Duitsland?

Blijf op de hoogte van ons Duitse speciaalbier aanbod