Engelse bieren

De biercultuur in het Verenigd Koninkrijk week jaren af ten opzichte van het continent. Pils en bier met koolzuur was absoluut niet populair en er werd veel meer in de pub gedronken dan thuis. In de jaren ’70 werden deze biertypen wel populairder en als reactie om de Britse biertypen te beschermen werd CAMRA opgericht. Dat staat voor Campaign for Real Ale. Door accijnswetgeving in het Verenigd Koninkrijk hadden bieren lange tijd een lager alcoholpercentage dan op het continent.

Engeland en de Engelse speciaalbier soorten

In de jaren  ’80 werd het voor brouwerijen verboden om veel pubs te bezitten. Vervolgens ontstaan er Pub company’s waarbij meerdere pubs onder één maatschappij vallen. Ook deze organisaties komen weer onder druk te staan waardoor er periodes zijn waarin wekelijks minimaal 25 pubs hun deuren sluiten.

In het Verenigd Koninkrijk is geen enkele machtige brouwerij meer in Britse handen. Wel heeft het CAMRA ervoor kunnen zorgen dat er verschillende Britse biertypen bewaard zijn gebleven.

Pale Ale

Het Britse biertype Pale Ale zijn bieren met een duidelijk hopkarakter. Goud- tot Amberkleurig, bovengistend en het duidelijke hopkarakter is ontstaan door dryhopping. Meestal gepasteuriseerde en gefilterde bierstijlen maar steeds meer ook bier op fles waarbij er nagisting op de fles is.

India Pale Ale

India Pale Ale komt oorspronkelijk uit Engeland en niet uit India. Dit Britse biertype werd in oktober en november gebrouwen om vervolgens een jaar lang te laten rijpen. Door extra toevoeging van hop bleef het bier extra lang goed zodat het makkelijk een boottocht van drie tot zes maanden aankon.

Een bier dat werd gebrouwen met het water uit Breton, veel suiker, extra hop en een speciale gist. Dit bier was vooral bedoeld voor middle en upper class expats en officieren in India. De gewone soldaten dronken liever porter.

Porter

Het Britse biertype porter is de voorloper van de moderne Engelse en Ierse brown ales, porters en stouts. Een bovengistend bier dat oorspronkelijk uit versnijbieren bestaat, meerdere batches door elkaar. De kleur ontstond door gebruik van donker mout, brownmout. Dit gaf het bier een wat zachter karamel- en pruimsmaak met subtiele geroosterde tonen. Minder heftig van smaak dan bij het biertype stout. De Amerikaanse variant van porter is meestal wat zoeter en heeft  een vollere body dan de Engelse Porter.

Barley Wine

Het Britse biertype Barley wine heeft een hoog restsuikergehalte wat het bier zoet maakt. Hierdoor valt de hoge hoeveelheid hop die gebruikt wordt niet op. Om de smaken van een Barley wine complexer te maken kan er extra suiker of wiskymout gebruikt worden. Barley Wine is een biertype dat ook veel gebruikt wordt om later te “versnijden”. Hiervoor werden ook termen gebruikt als “stock” (bewaren) en “old” (oud).

De Amerikaanse variant van Barley Wine bevat doorgaans meer hop dan de Engelse variant van Barley Wine.

Maandelijks een lekker bierpakket met bieren uit ondermeer Engeland?

Blijf op de hoogte van ons Engelse speciaalbier aanbod