Nederlandse Bieren

Nederland telt in 2020 meer dan 700 bierbrouwerijen inclusief huurbrouwers. Terwijl de populariteit aan speciaalbier de laatste jaren flink is toegenomen neemt het aantal liters bier per hoofd van de bevolking sinds de jaren 90 jaarlijks af. Het grootste deel van de bierconsumptie in Nederland bestaat uit pils. De biermarkt in Nederland wordt dan ook gedomineerd door de vier bierbrouwerijen met focus op pils Heineken (Heineken, Amstel Brand), AB Inbev (Hertog Jan, Jupiler en Dommelsch), Asahi (Grolsch) en Swinkelsch Family Brewers (Bavaria). Maar behalve pils zijn er in Nederland een aantal biertypen die kenmerkend zijn voor Nederland.

Nederland en de Nederlandse speciaalbier soorten

Sinds de jaren tachtig is er een toename van speciaalbier in Nederland. Dit komt door de groei aan populariteit van de Belgische Importbieren. In eerste instantie worden de importbieren geïmiteerd. Later worden oude Nederlandse biertypen opnieuw op de markt gebracht en laten de brouwers zich inspireren door de Oosterburen, Duitsland. Tegenwoordig is het bieraanbod gevarieerd met nieuwe biertypen en biertypen geinspireerd op verschillende biertradities.

Oud Bruin

Het biertype Oud Bruin was erg populair in en om Maastricht tot aan de Eerste wereldoorlog. Zuur, donker bier met gemengde gisting. De naam oud refereert naar het vergistingproces dat meer dan een jaar kan duren. Bacteriën en wilde gisten die aanwezig zijn in het hout kunnen de bieren veranderen terwijl het rijpt in eiken vaten.

Dortmunder/Dort

Dit biertypen is vernoemd naar de Duitse stad, Dortmund. Ontstond in Nederland als een interpretatie van het Duitse biertype in de jaren ’50. Een ondergistend bier met hoger stamwortgehalte, donkerder van kleur en een hoger alcoholpercentage dan het oorspronkelijke Duitse biertype.

Kuit/Koyt/Kuyt

In de 14e eeuw werd kuitbier geïntroduceerd als variant van een tarwebier dat door Duitse brouwers uit Hamburg kort daarvoor was geïntroduceerd. Nederlands kuitbier was een bleek hopbier doordat de mout die werd gebruikt niet of maar kort werd gedroogd en de wort maar kort werd gekookt. Havermout was het hoofdbestanddeel waarbij nog gerste- en tarwemout werd toegevoegd. Het werd een populair bier door gunstige prijs-kwaliteitverhouding en dit biertypen werd al snel in veel plaatsen gebrouwen. Kuitbier werd een succesvol exportproduct naar landen als Duitsland, Frankrijk en de Engelse Oostkust. Kuitbier is het enige biertypen dat een Internationaal erkend Nederlands biertypen is.

Maandelijks een lekker bierpakket ontvangen?

Blijf op de hoogte van ons speciaalbier aanbod