Hellobier blond pakket

Wat is het verhaal achter blond bier?

Wat is het verhaal achter blond bier?

Er zijn vele verschillende speciaal bieren en er komen ook steeds meer nieuwe varianten bij. Maar een blond bier is toch wel een bier die iedereen van ons kent. Maar wat verstaan we nu onder blond bier?

Wat is een blond bier nou precies? Hellobier blond pakket

Behalve dat je weet of je blond bier lekker vindt of niet is het bier ook te beoordelen op een aantal kenmerken waardoor het bier in de categorie blond valt.

Kenmerken van een blond bier

Speciaalbieren worden onder andere beoordeeld op:

  • kleur wat op het etiket wordt aangegeven met EBC in getallen,
  • bitterheid  wat wordt aangegeven met EBU in getallen,
  • Helderheid: helder/tweeschijn/mistig/troebel
  • of het onder- of bovengistend is en
  • natuurlijk het alcoholgehalte in percentages.

Een blond bier is een bier met een goudgele kleur en heeft een stevige, romige schuimkraag. In European Brewery Convention (EBC) uitgedrukt ligt het getal tussen de 10 en 25. De bitterheid uitgedrukt in European Bitter Unit ligt tussen de 15 en 30. Het alcoholpercentage van blond bier kan variëren tussen de 6 en 7,5%. De koolzuurgehalte van dit bier is normaal tot hoog.

Een blond bier van hoge gisting wordt ook wel bovengistend bier genoemd. Bij een hoge gisting vindt het gistingsproces plaats bij een hoge temperatuur, dat zal zijn tussen de 15 a 25 graden. Tijdens dit proces blijft het gist op het brouwsel drijven, vandaar ook de naam bovengisting.

Blonde bieren van lage gisting worden doorgaans pils genoemd. Net als bij deze ondergistende bieren wordt voor blond bier van lichte moutsoorten als pilsenermout gebruikgemaakt.

Blonde Anouk Hellobier

Naamgenoot van mede-eigenaresse konden we natuurlijk niet buiten het blond pakket laten.

Populariteit blond bier

Blond bier is een populair bier, dit komt door zijn soepele smaak en wordt ook vaak besteld als dorstlesser. Doordat een blond bier over het algemeen minder hop bevat dan andere speciaal bieren is de smaak vaak ook minder bitter. Een blond bier is ook niet echt aan een seizoen gebonden. Je kunt er van genieten zowel goed gekoeld op het terras in de volle zon als een wat zwaardere blond bij de open haard in een winterdag. Er bestaan verschillende stijlen blond bier. De grens hiervan is niet altijd voor iedereen duidelijk. Zo kan bijvoorbeeld een IPA of een tripel ook een blond bier zijn.

Welk glas voor een blond bier?

Voor een blond bier kun je het beste een tulpglas gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een glas in de vorm van een tulp.  Een tulpglas is wat boller, hierdoor kan er lucht bij komen in het glas. Doordat de lucht zich mengt met het bier komen aroma’s meer tot hun recht en krijg je een heerlijke smaaksensatie.

Zin in blond bier?

Wij hebben natuurlijk ook weer onze uiterste best gedaan om 8 heerlijke blond bieren te selecteren. De blond bieren zijn afkomstig van 8 verschillende brouwerijen. Ben jij benieuwd welke dat zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *