1500+ bieren in onze winkel in Veghel
Winkel in Veghel ma t/m za geopend
Gratis verzenden vanaf €75
We verzorgen ook uw bierproeverij thuis of op locatie
Wat zijn de ideale omstandigheden bij het proeven van speciaalbier?

Job Nijhoff - 20 / Sep / 2018

Wat zijn de ideale omstandigheden bij het proeven van speciaalbier?

Er zijn al vele verschillende brouwstijlen en de brouwers worden alleen maar creatiever in het brouwen van bier. Ook de speciaal biercafé’s en festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. Er wordt hier dan ook veel speciaal bier geproefd . Maar hoe proef je het speciaal bier nu het beste?

Tijdstip van het proeven

Welk tijdstip is nou ideaal om bier te proeven? Die vraag horen we vaker. Je zult er niet altijd aan moeten denken maar wist je dat het beste moment om bier te proeven tussen 10 en 12 uur 's ochtends is. Het is belangrijk dat de invloed van restsmaken (smaken die achterblijven van eerder gegeten of gedronken producten) zo minimaal is. Tussen 10 en 12 uur 's ochtends zijn je smaakpapillen genoeg hersteld van het ontbijt en klaar om weer het volgende te proeven. Maar meerdere factoren spelen een rol.

Geurloze ruimte

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het proeven van bier. Zo is het belangrijk dat je het bier proeft in een geurloze ruimte zodat je de geur van het bier goed kan opnemen. Denk er ook aan dat parfum de geur van het bier kan belemmeren. Een kaars op tafel kan voor een gezellig en romantisch sfeertje zorgen maar ook de kaars kan je geur beïnvloeden bij het beoordelen van speciaalbier. Je neus heeft een belangrijke rol bij het proeven van speciaalbier. Je tong proeft namelijk de basissmaken zoet, zuur, bitter, zout en umami. Je tong in combinatie met je neus ontdekt de aroma's.

Verlichting

Ook een zeer belangrijke factor is om het bier te proeven in een ruimte waar voldoende licht is. Het is namelijk erg belangrijk om goed naar het bier te kijken. Bekijk de kleur van het bier en wat voor schuimkraag het bier bevat. Denk hierbij aan een fijne, grove schuimkraag of een neerslaande schuimkraag. Het is ook belangrijk om te kijken of het hier om een helder, mistig of troebel bier gaat. Dit zijn allemaal kenmerken die je opneemt voordat je überhaupt al een slok van het bier hebt genomen. Deze kenmerken worden ook wel de visuele aspecten genoemd. Hier kun je meer over lezen in de blog over ""Welke aspecten van speciaalbier kun je bij het proeven beschrijven?"".

Inschenken van het bier

Bier inschenken begint al voordat je het flesje hebt geopend. Er zijn namelijk bieren met en zonder residu. Residu is gist wat naar de bodem is gezakt. De meningen zijn verdeeld over of je het residu wel of niet mee moet drinken. Aan jou de keuze. Drink je het wel mee dan zal het bier wat meer body/pit hebben. Het bier schenk je zeer voorzichtig in.

Omdat bier schuimt en je een mooie verhouding wilt tussen speciaalbier en schuim adviseren de volgende stappen:

  1. Je houdt het glas schuin en steekt de hals deels in het glas zodat je bijna op de bodem van het glas komt.
  2. Begin met schenken en zorg voor een constante stroom van speciaalbier in je glas
  3. Zodra je op de helft van je glas bent houd je het glas rechtop

Let op, de hals van de fles mag niet in het bier terecht komen tijdens het schenken. Dit heeft invloed op de schuimkraag.

Proeftips

  1. De smaak van het bier is het beste te ontdekken door kleine slokjes te nemen.
  2. Wil je smaak en aroma's van elkaar scheiden proef dan met neus open en neus dicht.
  3. Laat het bier in je mond warmer worden zodat je nieuwe aroma's herkent.
  4. Smaakt het bier naar metaal? Wrijf wat schuim over de muis van je hand en ruik er direct aan. Ruikt het naar metaal dan zit er ijzer in het bier.

Tips om een proeverij thuis of op locatie te organiseren

Leuk om een keer een proeverij op locatie te organiseren. Maar daar komt natuurlijk van alles bij kijken. Welke bieren selecteer ik voor een proeverij? Welk proefglas gebruik ik bij een bierproeverij? Hoeveel bieren selecteer ik voor een speciaalbierproeverij? En hoe sla ik het speciaalbier op voordat we gaan proeven? Allemaal vragen die wij graag beantwoorden in de blog ""Zes tips voor een bierproeverij"".

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »