Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren
BLACK FRIDAY
0
Voor 16.00u besteld = Morgen in huis
Gratis verzending vanaf €75
1500+ bieren

Door Job Nijhoff, 20 april 2022

Welk bierglas voor speciaalbier?

Maar welk glas moet je nu gebruiken voor welk bier?

Tegenwoordig wordt de lijst met speciaal bieren alleen maar groter en groter. En zijn hier ook vele verschillende speciale bierglazen bij. Je komt ze in allerlei vormen en maten tegen. Grote, kleine , bolle maar ook weer hele smalle glazen. En behalve de emotie die een glas marketingtechnisch kan uitstralen heeft het glas ook zeker een functie om de smaak en aroma's te beïnvloeden. Een glas kan namelijk bepalen waar het bier in je mond terecht komt door de vorm van het glas. De dikte van het glas heeft invloed op de temperatuur van het glas. Maar welk glas moet je nu gebruiken voor welk bier? 

Een aantal algemene richtijnen

We begrijpen best dat je niet iedere uniek bierglas thuis in je kast hebt staan. Met een aantal algemene richtlijnen is dat ook niet nodig.

  • Een vrij dun en hoog glas laat ondergistende bieren het best tot zijn recht komen. Het bierglas loopt vaak vanaf onder naar boven steeds wijder toe.
  • Hoe meer aroma's een bier heeft hoe minder belangrijk het is dat een glas ""gesloten"" eindigt. Een gesloten glas houdt in dat de rand van het glas weer wat naar binnen bolt.
  • Een robuust glas wat je vaak krijgt bij een witbier of geuze heeft ribbels aan de onderkant. Dit zorgt er in combinatie met het dikke glas voor dat het bier minder snel opwarmt. Ideaal als je op een warme zomerdag op het terras staat  te genieten van een verfrissend witbier of geuze.

Soort bierglas

De glazen hebben vaak allemaal ook een eigen naam zoals een kelkglas, tulpglas, fluitje, amsterdammertje of typische pint.  Ieder glas onderscheidt zich in de vorm en dikte. Hieronder een opsomming van een aantal bieren in combinatie met ""het perfecte glas"".

Pilseners en alcoholvrij/arm

Een normaal pilsje zoals iedereen wel kent, schenken we vaak in een fluitje of in een vaasje. Dit doen we omdat een pilsje een ondergistend bier is.  Bij een normaal pilsje is het ook belangrijk dat het glas niet te dik is en ook niet te zwaar. Het glas loopt wat taps toe aan het einde. Een pils heeft niet zo'n erg uitgesproken smaken en aroma's als bijvoorbeeld een India Pale Ale. Daarom heeft de glas geen bolling nodig om het bovenaan nog wat af te sluiten.

Bekijk pilsners
Bekijk alcoholarme bieren

Abdijbieren

Voor abdijbieren gebruiken we vaak een kelk. Abdijbieren is nog een vrij breed begrip omdat onder abdijbieren blond, dubbel, tripel en quadrupel vallen. Omdat de bieren vaak al sterk zijn in aroma's en smaken zorgt de brede bovenkant ervoor dat je bij iedere slok opnieuw van deze aroma's kunt genieten. Zoals eerder beschreven heeft het bierglas ook invloed op waar het je mond en tong als eerste raakt. Door de brede bovenkant valt het bier veel eerder in je mond dan een lang glas. Hierdoor proef je ook het zoete van het bier omdat je mond vooral voorin, net achter de lip, zoet proeft.

Bockbierglas

Een grote bolvorm is kenmerkend voor het bockbierglas. In de bolling hebben de ingrediënten alle ruimte om met elkaar te mengen. Door het taps toelopende glas verzamelen de aroma's zich bovenin weer bij elkaar. De grote oppervlakte van de bodem, door de brede bolling, zorgt voor een betere schuimkraag op het bier. Dit komt doordat het schuim onder in het glas alle ruimte heeft maar boven in het glas naar elkaar toe wordt gedrukt. In een blog over bockbieren kun je meer lezen over het verhaal achter het bier. We hebben nu ook een bockbierpakket in het assortiment. Dit pakket kun je bestellen in de shop.

Sterk blond bier

Blond bier schenken we vaak in een tulpglas. Een tulpglas is wat boller zodat de lucht de kans krijgt om zicht te mengen met het bier waardoor er een heerlijke geur en smaaksensatie komt. Een van de bekendste zwaar blond bieren, Duvel, heeft een ""D"" onder in het glas gegraveerd. Deze ""D"" zorgt ervoor dat koolzuurbelletjes op de juiste manier naar boven worden begeleidt. Bij Hellobier.nl hebben we een blond bier pakket. Wil je binnenkort genieten van 8 unieke blond bieren. Bestel een blond pakket in onze shop. 

Witbier

Een witbier schenken we in een dik en stevig glas. Dit glas is van boven meestal iets breder. Door zijn robuuste uitstraling lijkt het bijna op een pot. De dikte van het glas zorgt ervoor dat het bier langer koel blijft. Als tip willen we meegeven dat het glas gekoeld bewaart kan worden. Drink je dan van het bier op een zomers dag dan zal het bier nog langer koel blijven. Doordat het bierglas van een witbier boven wat breder is zullen de kenmerkende aroma's van een witbier zoals citrus en koriander ook hier bij iedere slok subtiel je neus bereiken.

Weizen

Het meest kenmerkende van een weizenglas is de grootte. Een hoog smal glas dat net boven de bodem een versmalling heeft ten opzichte van de rest van het glas. Vaak zie je dit bierglas in grotere maten dan andere zoals 35 of 50 cl. Door de lengte van het bierglas en de versmalling in het bierglas kan het schuim van de weizen gecontroleerd gevormd worden. Door deze controle onstaat er bovenin het glas een stevige schuimkraag. Doordat na een slok van een Weizen er een luchtbel onstaat onder in het glas achter de versmalling en deze luchtbel weer naar boven wil zodra je stopt met het nemen van een slok, zal er na iedere slok opnieuw een schuimkraag ontstaan.

Bekijk hier de witbieren en weizen

Amber/Speciale Belge

Bij een Speciale Belge kan het glas wat het bier het beste tot zijn recht laat komen variëren. Vaak wordt er een tulpglas of kelk gebruikt. Dit bepaalt de brouwer natuurlijk door de aanwezige aroma's.

Bekijk het aanbod Amber bieren

India Pale Ale

Een India Pale Ale of afgekort I.P.A. kent ook een variatie van twee verschillende speciaalbier glazen. Een sterk aromatische India Pale Ale zal lekker smaken in een vaas vorm. Hetzelfde glas als bij een pilsener. Heeft een India Pale Ale minder aanwezige aroma's dan is tulpglas gewenst om uit te drinken. Hierdoor zullen de aroma's zich bovenin het glas weer meer verzamelen voordat ze je neus bereiken. Hier lees je meer over de bierstijl IPA. We hebben ook een IPA pakket in ons assortiment. Die bestel je hier. 

Bekijk het aanbod IPA bieren.

Lambiek en (Oude) Geuze

Deze bieren worden geserveerd in een traditioneel geribbeld pilsglas. Net als een dik bierglas dienen de ribbels van een geribbeld glas ervoor te zorgen dat de temperatuur niet snel stijgt. Een verfrissende geuze smaakt nou eenmaal lekker bij een koele temperatuur. Tegenwoordig zijn er steeds meer speciaalbierdrinkers die een geuze of lambiek op een wat warmere temperatuur ook kunnen waarderen.

Bekijk het aanbod Lambiek en (Oude) Geuze

Porter en Stout

Oorspronkelijk worden een porter of stout geschonken in een typische Engelse pint. Een breed glas met een extra bolling bovenin. Echter heeft de bolling niet per se een effect op de aroma's en smaak maar meer een praktische reden in de kroeg. Nu zie je dan ook vaak dat een porter of stout wordt geschonken in een tulpglas. De bolling bovenaan zorgt ervoor dat de aroma's beter tot zijn recht komen doordat het glas weer wat wordt afgesloten.

Bekijk aanbod porter en stout 

Proefglas

Een glas wat vaak gebruikt wordt voor het proeven van speciaalbier is het voetglas. Zoals de naam al doet vermoeden is het een glas wat op een voetstuk staat. En dat verdiend een speciaalbier in onze ogen ook. Een voetglas is te onderscheiden in twee varianten; een bolglas en een Tulpglas. Waarom we het vaakst voor dit soort glazen kiezen is niet voor niets. De glazen zijn wat boller en het lucht  krijgt meer de kans om zicht te mengen met een bier. Hierdoor komt de smaak en geur van het bier beter tot zijn recht.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »